jasperHet DNA in één cel is langer dan jezelf.
Je DNA bevat zo’n 3 miljard basenparen verspreid over de 46 chromosomen. Als een moeder op een zondagmorgen strijken enzymen deze nucleotiden en vouwen ze ze op tot een mooi pakketje slechts een aantal micronen groot. Als je dat DNA helemaal zou uitstrekken zou je van één cel een lijn van ongeveer 2 meter kunnen maken (als je een of andere gigant bent kun je mijn eerste uitspraak negeren en naar het circus gaan). Als je al het DNA van al je cellen op een rijtje zou leggen zou dat heel lang duren. Ook zou dat ongeveer twee maal de diameter zijn van het zonnestelsel. De volgende keer dat je moeder klaagt over al je stink sokken die je mee hebt genomen in de trein vertel je haar maar over de enzymen die 3 miljard basenparen vouwen en denk dan over wat voor persoon je bent geworden nu je dit soort onzin weet.


Ontmoet de Hemo-Goblin, de vampier met AIDS uit de stripboeken van DC Comics.

jb2
Terwijl de film-oorlog tussen Marvel en DC vorig jaar al een hoogtepunt bereikte met Avengers: Infinity War en Justice League, zit ik nog steeds vol smart te wachten tot de aankondiging dat mijn favoriete DC Comics superschurk om het grote doek zal verschijnen: De Hemo-Goblin. De Hemo-Goblin is alles wat de jaren 80 was: Amerikaans, geïnfecteerd met HIV en gemaakt door “white supremacy” groep om niet-blanken uit te roeien. De jaren 80 was een interessante tijd. Wat ik nog het gaafst vind aan hem is zijn methode om mensen te doden die hem zijn doel tegenwerken; hij infecteert ze met HIV. Mijn leven zit vol met jaloezie jegens de creatieve genie die bedacht dat een vampier door al het bijten ziektes kon verspreiden die door bloed overgebracht worden. Deze gast heeft zelfs een belangrijke groep superhelden met HIV geïnfecteerd. Een van de andere slachtoffers van de Hemo-Goblin is Extraño, de spaanse homoseksuele tovenaar. Vergeet Superman en Ironman, 2020 is de tijd voor de Hemo-Goblin!


Sommige mensen moeten enorm veel zweten wanneer ze aan eten denken.

Veel van jullie zullen het wel hebben meegemaakt dat je gaat zweten wanneer je iets heel heet of pittig eet. Dit komt omdat het voedsel je lichaamstemperatuur verhoogd waardoor je gaat zweten om af te koelen. Maar sommige mensen zweten bij het eten van al het voedsel, zelfs koude dingen zoals softijs. Dit heet Frey’s syndroom of gustatoire hyperhidrosis. Het komt door schade aan zenuwen. Als gevolg hiervan gaan deze regenereren en kan het zijn dat verschillende zenuwen deels door elkaar heen gaan lopen, zoals die van het sympatisch en parasympatisch zenuwstelsel. Normaal heeft dit geen klinische gevolgen omdat de neurotransmitters van de twee anders zijn en ze dus niet tegelijk kunnen worden geïnnerveerd. Dit is overal zo, behalve in de mandibulaire tak van de n. trigeminus, waarvan er sympatische vezels naar de zweetklieren van je wang gaat en parasympatische vezels naar de Parotis klier. Als hier schade komt zoals bij een chirurgische ingreep mixen de sympatische en parasympatische vezels waarvan de neurotransmitters wél hetzelfde zijn. Hierdoor wordt elke keer als de speekselklier wordt geïnnerveerd, ook de zweetklieren geactiveerd. En nu mag je bedenken hoe vaak je eigenlijk speeksel produceert en blij zijn dat je Frey’s syndroom niet hebt.


De ouderschapstest uit het Oude Testament

Voor de tijd van DNA-tests en burgerregistratie kwam het vaak voor dat men niet zeker wist of hun kind wel echt hun kind was. Een verhaal uit het Oude Testament verteld over zo’n twijfel. Het gaat zo: Twee vrouwen komen bij Koning Solomon, die in hetzelfde huis wonen en beide pas moeder zijn geworden. Een van de kinderen was overleden in bed en beide vrouwen claimden het overgebleven kind als die van hun. Solomon had daar een simpele oplossing voor; hij riep voor zijn zwaard en oordeelde dat het kind in tweeën zou moeten gesneden en dat beide moeders een helft zou krijgen. Klinkt niet meer dan redelijk, toch? Dat vond een van de moeders ook; als zij het kind niet kon krijgen, dan niemand. Maar de andere smeekte Solomon, “geef de baby aan haar, maar dood hem alsjeblieft niet”. De koning riep de tweede vrouw uit als de echte moeder, omdat een moeder haar baby zou opgeven als dat nodig zou zijn om zijn leven te redden. Ik vraag me af waarom dit niet vaker wordt gedaan, blijkt heel effectief. Nog een extraatje, er is een chirurgische ingreep genoemd naar dit verhaal. De Solomon techniek wordt gebruikt om via een laser de placenta te splitten bij een “twin-to-twin transfusion syndrome”.


Bacteriën en virussen kunnen beter knopen losmaken en strikken dan mensen.

Ook al denk ik dat elke normale geneeskunde student wel begrijpt wat ik hier mee bedoel, zal ik het toch nog uitleggen. Maar eerst is het tijd om wiskundig te worden. Er bestaat iets genaamd een “mobius loop” (ook wel het symbool voor oneindigheid). Als je een strook papier pakt en de uiteinden aan elkaar plakt waarbij je één uiteinde een halve draai geeft krijg je de volgende vorm die slechts één zijde heeft. Doe hetzelfde maar in plaats van een halve draai doe je er drie. Je krijgt dan het symbool voor recycling. Het gekke is dat als je deze vorm doormidden knipt in de lengterichting, er een knoop in je lus komt. Nu hoor ik je denken: “Wat heeft dit in hemelsnaam te maken met bacteriën en virussen”. Antwoord: niet veel. Maar gelukkig wel een beetje. Sommige bacteriën en virussen hebben namelijk circulair DNA/RNA. Net zoals je bij het papier hebt gedaan, wordt dit DNA/RNA tijdens replicatie van het genoom door midden geknipt. Als er dan delen van dit genoom zoals de mobius loop gedraaid is, krijg je een heleboel knopen. Genen waar knopen in zitten, kan je niet aflezen en daarom zijn er speciale enzymen aanwezig om deze knopen los te maken en het DNA/RNA weer goed vast te maken. Mensen hebben dit niet en daarom zijn bacteriën en virussen beter in het leggen en losmaken van knopen. Volgende keer dat je moeite hebt met je schoen strikken moet je dus gewoon een petrischaaltje met een aantal koloniën -zoals elke normale student heeft- op je schoen gooien. Sit back, relax, and let the magic happen.
jb3jb4

Dit waren mijn feitjes, ik hoop dat je er wat van geleerd hebt en bedank me maar na de volgende VGT voor die voldoende die je hierdoor hebt gekregen.

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk:
https://www.msvpulse.nl/de-dodelijkste-gassen-ter-wereld/