jasperWe hebben het maar fijn hier in Nederland. Geen haaien, geen slangen en geen grote roofdieren. Het meest dodelijke dier dat we hier gaan vinden is niets meer dan de agressieve pitbull van je buurman Piet wanneer je per ongeluk een voetbal in zijn achtertuin hebt getrapt. Nee, van dieren hoeven we niet bang te zijn hier, tenzij je natuurlijk de mens als deel van het dierenrijk beschouwd (en dat zou ook moeten). Maar stel dat je op vakantie gaat, wat voor gevaren mag je daar verwachten? Wat zijn de dodelijkste dieren ter wereld?

 

Muggen, Honden en Zoetwater Slakken

Je vraagt je misschien af wat de connectie is tussen deze dieren en waarom ze zo dodelijk zijn. Het is niet het dier zelf dat zo dodelijk is voor mensen, maar wat ze met zich mee dragen. Muggen zijn berucht als dragers van malaria, honden met rabiës en zoetwater slakken met parasieten. Malaria is verantwoordelijk voor 750.000 sterftegevallen per jaar, Rabiës 35.000 en zoet water slakken voor 10.000 (bronnen verschillen erg in cijfers). Het is daarom ook dat de meeste bronnen muggen als meest dodelijke dieren neerzetten. Ik vind die titel niet geheel verdient. De malaria parasiet is wat mensen doodt, niet de mug, en parasieten maken niet deel uit van het dierenrijk. Voor een betere kandidaat moeten we dus weggaan van deze infectieuze boosdoeners.

mug

 

 

 

 

 

 

Haaien

Voor jaren hebben films als Jaws een horror beeld geschept over haaien, vooral de grote witte haai. De meeste mensen weten inmiddels dat dit complete onzin is. Tussen 1958 en 2019 zijn er 439 fatale haaien aanvallen gerapporteerd. Elk jaar sterven er 13 mensen doordat er snoepautomaat op ze vallen. Hier sterven dus meer mensen aan dan haaien aanvallen. Nu is dit een feit dat je weet, alsjeblieft. Toch hebben mensen een irrationele angst voor het diepe water, misschien omdat de oceaan nog zo mysterieus en duister is. Maar het is niet de haaien waar we daar bang voor moeten zijn.

haai

 

 

 

 

 

 

 

Box Jellyfish

Deze kwal is het meest dodelijke dier onderwater. Een echte terror van de oceaan, heeft het verschillende angstaanjagende kenmerken die het onderscheid van andere kwallen. Ten eerste heeft het aan alle kanten ogen, terwijl de meeste kwallen blind zijn, geen verstoppen mogelijk dus. Ook kan het zwemmen, met snelheden van wel 8 kilometer per uur, waar de meeste kwallen zweven door het water. Deze kenmerken zorgen dat het actief op jacht kan gaan naar prooi, maar zijn op zichzelf nog niet gevaarlijk. Dat komt van hun laatste kenmerk: nematocysten, kleine pakketjes van geconcentreerd gif dat het hele oppervlak van de kwal bedekt. Elke van deze cysten bevat genoeg gif om acute paralyse bij een mens teweeg te brengen, hetgeen absoluut dodelijk is in open water.

kwal

 

 

 

 

 

 

Golden Poison Dart Frog

Ook buiten de oceaan is gif meester en deze kikker heeft de meest potente. De naam komt daarom ook van de gewoonte van stammen om het gif te gebruiken in gifpijlen. Deze dieren zijn extreem klein, gemiddeld slechts 3 centimeter. Het gif, genaamd batrachotoxine zorgt voor snelle paralyse en de dood doordat de ademhalingsorganen worden uitgeschakeld. Echter is het totaal geen probleem om deze kikker in je hand vast te pakken. Dit is het belangrijke verschil tussen “poisonous” en “venomous”. Venomous is wanneer het dier jou bijt en je sterft, poisonous is wanneer jij het dier bijt en je sterft. Dus je hoeft niet bang te zijn voor deze kikkers wanneer je door de jungle loopt, zolang je maar geen trek krijgt.

CC9WTE poison frog very poisonous animal with warning colors Phyllobates terribilis Colombia amazon rainforest toxic amphibian

 

Mensen

Op elk lijst van meest dodelijke dieren staat ook de mens hoog. Ik conformeer me braaf hier ook aan. Echter kijk ik liever niet naar hoeveel dieren de mens wel niet heeft geslacht in onze periode op de aardbol. De rest van dit artikel heeft gekeken naar hoe dodelijk dieren waren op mensen. Derhalve kijk ik hier ook naar hoe dodelijk de mens is op de mens: moord. 475.000 mensen per jaar sterven door directe aanval van een mens. Terwijl de meeste dieren snelheid, gif of brute kracht gebruiken tegen hun prooi, gebruikt de mens hun intelligentie en sociale eigenschappen tot hun voordeel. Ze hebben gereedschappen uitgevonden (messen, geweren, bommen) die geen equivalent kennen binnen het dierenrijk. De sociale hiërarchie die er voor heeft gezorgd dat de mens zo hoog in de voedselketen kon komen, heeft er ook voor gezorgd dat de hoeveelheid mens-op-mens aanvallen forst is toegenomen. Een mens jaagt niet op andere mensen voor voedsel of overleving, maar om hoger in deze sociale ladder te komen. Door deze aanleg tot moord van eigen soort is de mens overduidelijk het meest dodelijke dier ter wereld.

mens

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Misschien ook interessant: https://www.msvpulse.nl/dokteren-op-30-meter-diepte/