Deze week zal Kirsten Waanders vertellen over haar tijd bij Diving Medicine School. Hieronder kun je haar fantastische ervaring lezen:

En daar zit je dan op de zandbodem, met blauw alle kanten om je heen. Af en toe komt er een nieuwsgierige vis voorbij, of zie je ze in duiken2 de verte met elkaar spelen. De instructeur geeft het gebaar van de 3 minuten durende “safety stop”. Een gebaar wat er gisteravond tijdens het college erin is gedreund. Door je hoofd flitst de term Caissonziekte, samen met de animatie van exploderende longen. Onthoud daarom ook altijd de twee belangrijkste regels van het duiken: maak ALTIJD een safety stop & houd NOOIT je adem in. Wie had gedacht dat je hier op 30 meter diep onderwater nog zou moeten denken aan Geneeskunde. 

 

Vanaf mijn 12de is het al mijn droom om mijn duikbrevetten te halen. Stel je dan ook voor dat mijn gehele sympathische systeem op tilt sloeg toen ik dit ene mailtje in de inbox van het Student Service Centrum zag verschijnen. Met grote ogen en de adrenaline gierend door mijn lichaam bekeek ik de bijgevoegde poster waarop met grote letters ‘Diving Medicine School in Egypt’ stond. Helaas keurde mijn baas de poster af om te plaatsen op het UM Vacancy Board, niet wetende dat ik hem allang in al mijn enthousiasme naar mijn eigen privé mail had gestuurd. Het duurde dan ook niet lang tot ik mijn beslissing had gemaakt; Ik ga deze zomer duiken in Egypte!

duiken3

Diving Medicine School (DMS) wordt georganiseerd door een groep jonge artsen (in spé), die allen een grote passie voor duiken delen. De passie en het enthousiasme die zij hebben voor het duiken sluipt je eigen systeem binnen als een koolstofmonoxide vergiftiging. Je zult geheid verliefd worden op dit kleine relaxte dorpje aan de mooie Rode Zee, genaamd Dahab. De oxytocine en dopamine levels zullen dan ook de pan uitstijgen waardoor het 100% zeker is dat je Dahab verlaat als een echte duik junkie. Wat is een medische zomerschool, zonder het CORE-onderwijs.  Naast het fantastische duiken wordt er ook nog voor gezorgd dat wij als toekomstige artsen onze sociale skills niet verleren. Er is dan ook een vol sociaal programma waar je binnen no-time vrienden maakt met geneesko’s van over de hele wereld. Het bijzondere aan deze zomerschool is dat deze zo medisch georiënteerd is, waardoor je ook extra lessen krijgt over deze kant van het duiken. Zo krijg je een aantal lezingen over bijvoorbeeld verschillende gevaarlijke diersoorten onderwater, maar bezoek je ook een decompressie kamer.

 

Naast deze dingen gaat de duikschool voornamelijk natuurlijk om het duiken en de onderwaterwereld verkennen! In principe kan iedereen die een gezondheidsgerelateerde studie volgt zich inschrijven. Het maakt niet uit of je 0 ervaring hebt met duiken of al vele brevetten hebt gehaald en een echte duik-pro bent. Zelf begon ik met PADI Open Water, dit is het brevet dat je als beginnende duiker moet halen. Tijdens deze course gaat het er vooral om dat je jezelf veilig gaat voelen onderwater en je moet héél véél oefeningen doen. Zo moet je bijvoorbeeld je complete uitrusting onderwater uit- en weer aantrekken, je duikmasker afdoen en zo 25 meter zwemmen etc. Nadat je de halve zee hebt binnengekregen, je ogen prikken van het zout en je ondertussen wel een beetje chagrijnig bent geworden, kan je doorstromen naar de PADI Advanced. Deze course vond ik zelf vele malen leuker, omdat je eigenlijk alleen maar speciale fun dives maakt. Zo ga je een deep dive maken, waarbij je dus tot 30 meter mag duiken in plaats van de 18 bij de Open Water. Ook kan je de grotten in, mag je duiken wanneer er stroming is in het water en leer je navigeren (wat stiekem heel leuk, maar heel moeilijk is in het water!). Dahab heeft ontzettend mooie en speciale duikplaatsen die over de hele wereld bekend zijn. Zo is de blue hole in combinatie met bells een fantastisch bijzondere duik, maar zijn er ook beschermde natuurgebieden waar je zo ontzettend veel kan zien. Ik ben zelf helemaal verslaafd geraakt en ga aankomende winter weer terug om mijn PADI rescue diver en enriched air te halen, courses die je kan doen na je PADI Open Water.

duiken4
Lijkt het jou nou ook leuk om dit in de zomer of winter te gaan doen? Ga dan naar https://divewithdoctors.com voor meer informatie of stuur Jurre, Aylin of ikzelf een berichtje. Het is 100% zeker een geweldige ervaring en we willen die graag delen!