Boekaanbevelingen voor geneeskundestudenten

florisTegenwoordig is lezen in de vrije tijd nog zeldzamer dan een student om half negen in de collegezaal op een donderdagochtend. Websites als nu.nl en 9GAG zorgen er al voor dat we, op onze progressief groter wordende telefoonschermen, kunnen zien wat er allemaal in de wereld omgaat middels korte berichtjes en memes (what a time to be alive). Kranten zijn dus al overbodig. Streamingsdiensten als Netflix e.d. zorgen er weer voor dat we nagenoeg onbeperkt toegang hebben tot spannende series en films waar een saaie, dode boom gerangschikt in pagina’s besmeurd met inkt niet meer aan kan tippen. Desalniettemin zijn sommigen onder ons niet te beroerd om eens in de zoveel tijd een boek open te slaan om hun eigen kennis te verrijken, te ontspannen, of om simpelweg te flexen dat je een bovengemiddeld IQ hebt door een unit van 600 pagina’s op je nachtkastje te hebben liggen.
En aangezien dit artikel geschreven wordt voor een medische studievereniging zal ik proberen mijzelf zoveel mogelijk te beperken tot medisch gerelateerde boeken. Een deel ervan heb ik zelf gelezen, een ander deel niet maar heb ik even snel op internet gezocht of het de moeite waard was. Veel leesplezier!

Echte dokters huilen ook
Mijn meest recent gelezen boek en ook het meest recent uitgekomen als ik me niet vergis. Het boek gaat over een interventieradioloog in Amsterdam die zelf gediagnosticeerd wordt met kanker. Het boek vertelt in korte hoofdstukjes hoe heel zijn leven op zijn kop wordt gezet en hoe hij en zijn familie ermee omgaan. Echt een prachtig werk.

De Dienstpieper

Dit is een boek over het leven van een AIOS-chirurgie. Het boek vertelt op een erg grappige manier hoe je je eigenlijk nog steeds heel erg onvoorbereid voelt op het moment dat je erg veel verantwoordelijkheid moet gaan dragen.


Anatomie van het Gevoel

Dit boek is enigszins outdated (gepubliceerd in ’99) maar zeker de moeite waard. Het is het gepubliceerde dagboek van een coassistent die lekker droog zijn dagelijks avonturen in korte hoofdstukjes opschrijft.

Het Huis van God

Dit is wellicht het beste boek ooit geschreven binnen de medische niet-vakliteratuur. Althans, dat zegt het internet. Ik heb zelf het boek ook in mijn bezit maar ben er nog niet aan toegekomen. Het is een satire op het ziekenhuisleven waar veel waarheid in schuilt.

How Not To Die

Een wat serieuzer boek dan de voorgaande titels. Dit is naar mijn weten de meest recente bestseller als het gaat om wetenschappelijk bewijs over hoe je ziektes kan voorkomen en genezen met adequate voeding.

Hersenschimmen

Een boek uit de tijd dat ik nog met langer haar op het VWO verplicht boeken moest lezen voor Nederlands. Naar mijn persoonlijke mening is dit echt een meesterwerk. Het boek gaat over een man die Alzheimer krijgt en het is ook geschreven vanuit dat perspectief. Je merkt dus aan de woorden naarmate de hoofdstukken vorderen dat iemand steeds verder aan het aftakelen is en steeds minder van de wereld om zich heen begrijpt.

Uw Brein als Medicijn

Dit boek vanuit een psychiatrisch perspectief legt uit hoe, indien je controle krijgt over je emotionele brein, je zeer veel fysiologische processen in je eigen lichaam kan beïnvloeden.

Wij Zijn Ons Brein

De klassieker van Dick Swaab. Behoeft geen verdere toelichting naar mijn mening 😉

A Brief History of Medicine

In dit historische boek wordt duidelijk gemaakt hoe revolutionaire ontdekkingen en grote fouten hebben geleid tot de moderne geneeskunde, dat is weer eens wat anders dan de colleges “geschiedenis van de geneeskunst”!

Een anatomieboek

Zodat je een keer niet plompverloren op snijzaal met je bek vol tanden staat wanneer iemand aan je vraagt of je de aangewezen structuur kunt identificeren!

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk: