Het is algemeen bekend wij geneeskundestudenten niet de meeste vrije tijd hebben. En als we dan eens niet een avond bij vrienden of in de sportschool zijn, maar op de bank kunnen ploffen heeft netflix de hoogste prioriteit. Niet veel studenten zullen op zo’n vrije avond een boek openslaan, maar deze twee boeken zijn net zo leuk als een aflevering Grey’s anatomy. En ze spelen zich ook nog eens af in een Nederlands ziekenhuis.

De co-assistent
Anne Hermans

Naast haar leven in het ziekenhuis gaat het ook over Elins liefdesleven (en de problemen die haar coschappen daarin veroorzaken). Het boek is met enig gevoel voor drama geschreven en door sommigen wordt het dan ook als overdreven bestempeld, maar ik vond het juist wel leuk dat het soms wat overdreven was.

Het boek geeft een goed inkijkje over hoe het eraan toegaat in de wereld van coschappers. Vooral voor degenen die nog geen coschappen lopen, is dit natuurlijk interessant. Een inkijkje in het leven van iemand die mee aan het maken is wat jij ook gaat beleven. Wie is daar nu niet benieuwd naar?

 

 


De dienstpieper

Marten van Olst
dienstpieper
Marten van Olst werkt als arts-assistent chirurgie in het ziekenhuis. Hij schrijft over het heen en weer rennen tussen Spoedeisende Hulp en zaal, over de paniek wanneer er twee piepers tegelijk afgaan, het hongergevoel wanneer hij weer geen tijd heeft gehad om een boterham te eten, over de euforie na een geslaagde ingreep, de verbazing wanneer hij even tijd vindt om met een patiënt te praten, en over de frustratie dat er geen ruimte is voor een leven buiten het ziekenhuis.

Marten van Olst is al iets verder dan Elin Dekkers. Hij is ANIOS bij de chirurgie. Marten leert hoe het is om te moeten omgaan met piepers die de hele dag afgaan, verantwoordelijkheid over patiënten te dragen en tegelijkertijd zijn liefdesleven in stand te houden, ondanks zijn bijna full-time leven in het ziekenhuis. . Verder lees je over dingen uit zijn verleden, bijvoorbeeld hoe hij is binnengekomen met geneeskunde. De dienstpieper is een heel goed boek. Zelf heb ik het in één avond uitgelezen, zo leuk vond ik het. Het boek is met veel humor geschreven, maar laat ook de serieuze kant van het ANIOS zijn zien. Zeker een aanrader!

 

 

Dit vind je waarschijnlijk ook leu