Het keuzecoschap van Floor in Zuid-Afrika

Floor Koonings over haar keuzecoschap Community Medicine in Stellenbosch, Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een land met een aangrijpende geschiedenis met veel ongelijkheid. Deze invloeden zijn hedendaags nog absoluut merkbaar. Mijn keuzecoschap Community Medicine bij een Non Profit Organisatie die zorg verleent aan de families die wonen en werken op de wijnboerderijen in Stellenbosch, heeft me enorm veel geleerd over hoe deze ongelijkheid de gezondheid van mensen beïnvloedt.

Ik heb 10 weken mee mogen draaien in het Pebbles Project, een NPO die naast zorg ook onderwijs, voedsel en sociaal maatschappelijke ondersteuning verzorgt. Dit centreert zich hoofdzakelijk rondom Stellenbosch, wat één uur van Kaapstad af ligt. Ook wordt er zorg verleend vanuit een mobiele kliniek in een nog armer gebied, bij de theeboerderijen in Clanwilliam.

Op beide plekken heb ik mee mogen draaien in het team, een periode alleen en een tijd samen met een medestudent. Beide zaten we in ons laatste jaar van de Master. In Stellenbosch was er begeleiding van twee verpleegkundig specialisten, zij verleenden zorg zoals het in Nederland door de huisarts gedaan zou worden. Bij de mobiele kliniek (een bus waarin alles vastzit omdat het anders de ritjes over alle zandwegen niet overleeft) waren wij als medisch studenten juist degenen met de meeste medische ervaring. Hier hebben we met name veel voorlichting gegeven, aan patiënten én aan de verpleegkundige die in haar eentje zorg droeg voor zo’n 8.000 mensen.

Medisch inhoudelijk heb ik wellicht minder geleerd dan bij andere coschappen, maar op andere vlakken heeft het me zoveel meer gebracht. Ik was verantwoordelijk voor een groot deel van de organisatie van de vaccinatiecampagne tegen mazelen, heb verschillende overleggen met andere bedrijven en NGO’s mogen bijwonen, heb presentaties gegeven, seksuele voorlichting gegeven en ben al met al veel te weten gekomen over het leven van mensen op de boerderijen.

“Mijn keuzecoschap heeft me enorm veel geleerd over hoe ongelijkheid de gezondheid van mensen beïnvloedt”

Ik zou zeggen dat dit coschap een combinatie is van huisartsengeneeskunde, sociale geneeskunde en een stukje zorgmanagement. Het was over het algemeen makkelijk communiceren met mensen in ofwel Engels, ofwel Afrikaans. De afstand tot de reguliere gezondheidszorg is letterlijk en figuurlijk erg groot, sommige mensen zijn nauwelijks in contact geweest met zorgverleners. Dit maakte het contact er niet minder op, mensen zijn erg dankbaar en warm. Wel is het bijzonder om patiënten tegen te komen met hele Nederlandse namen (denk aan een Willem of Jan). Zo word je geconfronteerd met de invloed die wij als Nederland hebben gehad en hoe deze vandaag de dag nog steeds voelbaar is.

Westerse invloeden zijn ook zeker merkbaar in steden als Kaapstad en Stellenbosch, die de steden bijna iets herkenbaars geven. Verder zijn het ook gewoon heel leuke steden, om te wonen en om je vrije tijd in te besteden. Er zijn genoeg mogelijkheden om je avonden en weekenden door te brengen in de omgeving, zo heb ik veel wijn geproefd, ben ik op safari geweest, heb ik één van de hoogste bungee jumps van de wereld gedaan, heb ik de Tafelberg beklommen, ben ik gaan kajakken met dolfijnen en noem maar op. Zuid-Afrika is ook als reisland zeker aan te raden. Het is een ontzettend mooi land, wat met de juiste benadering veilig genoeg is om te bereizen. Zelf heb ik dit met een groep gedaan, wat zeker aan te raden is voor een stukje veiligheid, maar vooral veel gezelligheid. De combinatie van reizen en werken geeft je juist verschillende blikken op een divers land als Zuid-Afrika.