Daar zijn we dan weer, klaar voor een nieuw academisch jaar (al zal mijn dag-nacht ritme nog hevige renovaties moeten jasperondervinden). Voor iedereen is een andere periode achter de rug en andere uitdagingen in het vooruitzicht. Laten we ze even overlopen.

 

De eerstejaars hebben deze -voor hun- extra lange vakantie mogen genieten van hun toelating tot geneeskunde. Sommige zijn meteen na de middelbare school doorgegaan, sommige hebben eerst een tussenjaar gedaan en sommige hebben eerst een jaar iets anders gestudeerd. Maar ik denk dat ze allemaal even blij zijn. Voor vele is het een droom die in vervulling gaat.

 

De tweedejaars, opgelucht dat ze hun eerste jaar hebben overleefd, gaan wat de meeste studenten beschouwen als het makkelijkste jaar in. Door een jaar met veel herhaling uit het eerste jaar, gaan veel tweedejaars iets extra’s naast hun studie doen, zoals bestuur van een vereniging of een medische bijbaan.

 

De derdejaars hebben net hun clustervolgorde gekregen. In alle Whatsappgroepen gaat dezelfde vraag rond om er achter te komen met wie ze het hele jaar mogen/moeten samenwerken. De derdejaars krijgen al snel patiëntcontacten en mogen dus eindelijk hun eigen witte jas aan. Leer maar alvast de lay-out van het ziekenhuis, want patiënten beschouwen jou als echte arts die wel weet waar de poli orthopedie te vinden is.

 

Vierdejaars hebben genoten van hun laatste zomervakantie. Binnenkort beginnen ze aan hun coschappen; iets waar naar toe geleefd wordt, maar tegelijkertijd ook gevreesd is. Alleen hun terugkomgroep zien ze nog af en toe op vaste momenten, de rest van de tijd lopen ze samen met maar enkele andere studenten hun coschap. De eerste dagen zullen moeilijk worden, wennend aan een nieuw ritme en lange dagen. Maar ik hoor dat dat snel went. Ik hoop het.

 

Vijfde- en zesdejaars hebben geen zomervakantie gehad. Het ziekenhuis werkt gewoon door en dus ook de coassistenten. Langzaamaan beginnen ze dichter en dichter bij die begeerde titel “dokter” te komen. Al is natuurlijk het studeren nog niet afgelopen, want ze zullen nog een tijd moeten ANIOSen en AIOSen. Maar gelukkig krijgen ze tijdens die periodes wél gewoon salaris.

 

Namens de RedacCie wens ik jullie allemaal veel succes en vooral plezier en welk jaar je ook zit. Er zijn altijd nieuwe dingen te leren en interesses te ontdekken. Wij zullen jullie daarin ook een beetje in te proberen te helpen. Elke week zullen we een artikel publiceren op de website van Pulse. Deze verschillen van recente ontwikkelingen in de geneeskunde en tips voor je studie of in Maastricht tot rare feitjes en ervaringsverhalen. Dus dan heb je elke week tijdens een van je langdradige colleges iets waar je je mee af kan leiden.

 

We zoeken trouwens ook enkele enthousiaste nieuwe commissieleden, dus kom vooral een praatje met ons maken tijdens de Commissie Infoborrel op 10 September vanaf 16:00 bij het Pulsehok, of stuur een mail naar redaccie@msvpulse.nl.

Heb je geen tijd om lid van de commissie te worden, maar zou je wel een keer een leuk stuk willen schrijven? Stuur dan ook een mailtje en dan kunnen we je een spot als gastschrijver aan bieden!