rens
Rens

Het inlevingsvermogen van artsen is een van de belangrijkste pijlers van een goede arts-patiëntrelatie. Al vroeg in de opleiding wordt ernaar gestreefd om jonge artsen bekwaam te maken in deze empathische gespreksvoering. Hierbij is het essentieel om je in de patiënt die tegenover je zit te kunnen verplaatsen, zodat de behandeling voor deze patiënt geoptimaliseerd kan worden. Misschien is het interessant om het inlevingsvermogen ook toe te passen op de behandeling! Stel: jij bent een medicijn. Welk medicijn ben je dan en hoe zou je de aandoening aanpakken? Wij hebben een exclusieve quiz samengesteld om hierachter te komen. Vandaag: antihypertensiva!


1. Je merkt dat de bloeddruk te hoog is: wat doe je?

A. Direct ingrijpen en de leiding nemen!
B. Komt later wel, relax… Regel het wel achter de schermen.
C. Pff, het is maar hoge bloeddruk. Niet zo zeiken!
D. Eerst ontspannen, dan komt de rest vanzelf.

2. Wat is je minst favoriete eten of drinken?

A. Ik heb nergens problemen mee! Lekker, eten!
B. Tomaten en bananen.
C. Alles wat te zout is.
D. Zuivel.


3. Wat is je favoriete specialisme?

A. Cardiologie of longgeneeskunde; ik ben er nog niet helemaal uit…
B. Interne geneeskunde
C. Urologie
D. Vaatchirurgie


4. Soms is het fijn om mensen te ontlopen als ze té aanwezig zijn. Hoe ontlopen anderen jou?

A. Ze vallen flauw om maar van jou af te zijn.
B. Ze doen net alsof ze ziek zijn en gaan heel overdreven hoesten.
C. Ze doen net alsof ze naar het toilet moeten.
D. Ontlopen, hoezo? Ik ben nooit teveel aanwezig.


5. Zie je liever jonge patiënten of oude patiënten op je spreekuur?

A. Jonge patiënten, maar ik ben daar wel strenger voor dan ouderen!
B. Sowieso jonge patiënten.
C. Leuk, oudjes!
D. Lichte voorkeur voor oude patiënten, maar maakt me eigenlijk niet zoveel uit.


6. Welke van de onderstaande woorden past het best bij jou?

A. Lachen.
B. Complex.
C. Klagen.
D. Ontspannen.


Uitslag
Meeste A: bètablokker

Jij bent iemand die van de snelle aanpak houdt en fel ingrijpt. Je laat eten en drinken de manier waarop je functioneert niet belemmeren, aangezien je simpelweg alles lekker vindt! Het liefst hou jij je bezig met het vakgebied waar jij denkt dat je je werk het best kunt doen: in het hart en in de longen. Je moet echter wel uitkijken dat je niet te hard werkt, want dan zou je wel eens flauw kunnen vallen. Je weet van jezelf dat je beter met jongeren kunt omgaan dan met ouderen, maar daarbij veroorzaak je wel sneller bijwerkingen. Lachen omschrijft jou het best, want je hebt altijd lol.


Meeste B: ACE-remmer

Jij bent iemand die zich op de achtergrond bezig houdt met alles regelen en organiseren. Je laat jezelf niet zo snel zien, maar dat wil niet zeggen dat je geen grote invloed hebt met jouw werk. Omdat je zo breed inzetbaar bent en veel invloed wilt uitoefenen ligt de interne geneeskunde jou het best: jij houdt wel van complexiteit! Je weet echter door je interesse hierin dat je altijd goed de elektrolyten in de gaten moet houden. Kalium is hierbij voor jou het voornaamste aandachtspunt: om dit laag te houden probeer je zoveel mogelijk tomaten en bananen te vermijden. Kijk echter uit met je complexiteit en regelgedrag: mensen kunnen hier allergisch op reageren en er letterlijk van gaan hoesten!

Meeste C: thiazidediureticum
Jij bent het typische voorbeeld van een nuchter persoon die alles rustig op zich af laat komen en het op zijn eigen manier afhandelt. Jij reageert slecht op stress van anderen en reageert vaak met de opmerking dat zij niet zo moeten zeiken. Hierbij ben je onwetend dat jij degene bent die zeikt. In het Engels wordt deze instelling ook wel uitgedrukt met de term ‘salty’. Jij moet echter oppassen dat je niet te zoutig wordt en dat je dit niet bij anderen veroorzaakt. Hierom probeer je zoveel mogelijk zout te vermijden. Toch hou je stiekem wel een beetje van klagen (zeiken), je kan daarom ook erg goed met klagende oude mensen overweg.


Meeste D: calciumantagonist

Jij bent de meest ontspannen persoon van je hele kring en je zorgt er door jouw houding ook voor dat anderen spontaan relaxed worden. Ontspannen is ook de manier waarop jij je werk doet: jij vangt al het calcium weg en de bloedvaten ontspannen direct. Meer calcium kun jij daarom niet gebruiken, aangezien je dan harder aan het werk moet! Je probeert dus zoveel mogelijk werk af te houden. Jij bent overal geliefd en daarom in het hele lichaam actief; van kleine teen tot puntje van de neus. Je blijft echter wel bij je eigen interesses, wat met name de bloedvaten in het lichaam zijn. Met zowel jong als oud kun jij goed opschieten!

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk:
https://www.msvpulse.nl/welk-doktersaccessoire-ben-jij/