tamarCollege terugkijken? Dat kan morgen ook nog wel. Deadline op 30 mei om 23:59? Inleveren op 30 mei om 23:55. Onderwijsgroep op maandagochtend? Waarom zou je dan die casus op vrijdag maken als dat ook op zondagavond kan.

Uitstelgedrag is iets waar bijna iedereen zich schuldig aan maakt. Stiekem is netflixen natuurlijk ook gewoon leuker met dat stemmetje in je achterhoofd dat zegt dat je nog genoeg te doen hebt. Die 4 uur vliegen dan zo voorbij. Terwijl als je vrij bent en niks te doen hebt die 5 afleveringen netflix opeens een stuk langer duren.

Uit verschillende studies in verschillende landen blijkt dat ongeveer 95% van de volwassenen wel eens uitstelgedrag vertoont. En vergeleken met ons studenten is dat zelfs nog weinig! Eigenlijk elke student maakt zich schuldig aan uitstelgedrag. De helft zegt zelfs dat hij of zij er ernstig last van heeft.

Maar waar komt dat uitstelgedrag nou eigenlijk vandaan? Plannen wordt geregeld in de hersenen, in de prefrontale cortex. Hoe actiever dit hersengebied is, hoe beter je kunt plannen. De prefrontale kwab ontwikkelt zich langzaam en is pas volledig ontwikkeld na de puberteit. Pubers zijn daarom ook een stuk impulsiever en kunnen gekke dingen doen, simpelweg omdat ze de lange-termijn gevolgen niet kunnen overzien. Na onze puberteit is deze kwab dan wel ontwikkeld, maar dat betekent zeker niet dat we dan superplanners zijn.

De Canadese hoogleraar Piers Steel van de University van Calgary zegt dat dit komt doordat onze hersenen op het gebied van plannen en vooruitdenken niet aangepast zijn aan het leven van de moderne mens, maar nog zijn ingesteld op het leven wat we in de oertijd hadden. In die tijd meer deden we niet veel meer dan eten als we honger hadden en drinken als we dorstig waren. En waarin we alleen in actie kwamen als het echt moest. Onze hersenen en ook onze levenswijze waren dus heel erg op de korte termijn gericht. Maar die oertijd is toch al wel even geleden. Ondertussen is het 2019 en plannen we onze toekomst. Zodat we later in ons droomhuis kunnen wonen terwijl we een droombaan hebben. En om die dingen te bereiken is plannen op de lange-termijn toch wel belangrijk.

Jezelf te hoog of te laag inschatten werkt uitstelgedrag in de hand. Als je jezelf te hoog inschat, denk je vaak dat het ook nog wel lukt als je over 3 dagen begint. Jezelf te laag inschatten kan zorgen voor onzekerheid en zorgt ervoor dat je nog meer tegen een bepaalde taak opziet. Ook keuzestress kan ervoor zorgen dat je de keuze maar blijft uitstellen. Dit komt dan vooral doordat mensen bang zijn om de verkeerde keuze te maken, die later vervelende gevolgen kan hebben.

De Groningse econoom Bernard Nijstad heeft het effect van uitstellen op tentamencijfers onderzocht. En wat blijkt? Uitstellen zorgt voor lagere cijfers. Elk punt dat je hoger scoort op de uitstelschaal van Nijstad, zorgt ervoor dat je 0,76 punt lager op je tentamen haalt.

Harde cijfers dus. En hoe moeten we dat studie ontwijkend gedrag dan voorkomen en zorgen dat we niet meer uitstellen? Zorg bijvoorbeeld voor een prikkelarme omgeving. Oftewel: geen telefoon en geef websites op je laptop die je niet nodig hebt. Ook zorgen dat de plekken waar je leert en niet dezelfde plek zijn kan helpen. Dit zorgt er namelijk voor dat je je beter kan ontspannen. In onze kleine studentkamers is dat misschien wat veel gevraagd, maar je telefoon uitzetten is al een goede stap.

Wat wel belangrijk is om in gedachten te houden: uitstellen is niet altijd slecht. Soms is het juist wel lekker om al dat werk even voor je uit te schuiven. Maar let wel op dat je niet alles in de soep laat lopen. En als dat wel gebeurt? Dan geef je toch gewoon je hersenen de schuld.

 

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk:

https://www.msvpulse.nl/hoe-zit-het-met-geluk/