nick
Omdat de vraag over welk specialisme je wil gaan doen later nog wel een heel aantal keer gevraagd gaat worden, of dat deze vraag al veel te vaak aan je gesteld is, je geen goed antwoord hebt kunnen geven en nu toch echt langzaam een keuze moet gaan maken, is hier een nieuw specialisme in de spotlight waar je waarschijnlijk niet meteen aan denkt als je aan een arts denkt.

 

Mocht je nog altijd balen dat die droom om voetballer van het Nederlands elftal te worden of om een wereldrecord te sprinten op de 100 meter, het waarschijnlijk niet gaat worden en je over een tijdje moet gaan kiezen welk specialisme je wilt gaan doen is dit misschien iets voor jou. Het zal zeker je droom niet waarmaken maar het komt toch aardig in de buurt als je het zo ver kunt schoppen dat je wel deel uit maakt van een sportteam.

Sportgeneeskunde richt zich op het bevorderen, waarborgen en herstellen van de gezondheid van mensen die (willen gaan) sporten en/of bewegen. Ook richt het zich op het door sport en/of bewegen op bevorderen en herstellen van de gezondheid van mensen met chronische aandoeningen. Veel mensen hebben als wens om als arts wel gespecialiseerd te zijn in 1 ding en hier veel vanaf te weten, als sportarts ben je (als het goed is) de expert op het gebied van fysieke belasting en belastbaarheid in relatie tot sport en/of bewegen. Het is een nieuwer specialisme en is pas 2014 erkend als volwaardig specialisme.

 

De opleiding sportgeneeskunde die je na je master geneeskunde kunt gaan doen is een vierjarige opleiding en bestaat uit meerdere onderdelen, dit zijn sportgeneeskunde, wetenschappelijk sportgeneeskundig onderzoek, cardiologie, pulmonologie, orthopedie en huisartsgeneeskunde. 70% van de opleiding tot sportarts bestaat dan ook uit activiteiten die betrekking hebben op sportgeneeskunde en de rest uit opleidingsactiviteiten buiten het sportgeneeskundig gebied. De modules bestaan uit klinische, praktijkgerichte en cursorische periode’s. De opleiding is in veel verschillende regio’s te volgen waaronder, Utrecht, Venlo, Eindhoven, Nijmegen en Amsterdam.

 

Waar kun je nu eigenlijk terecht als sportarts was een vraag die snel bij me opkwam. Als sportarts kan je ook in een ziekenhuis werken net als veel andere medische specialismen maar je hebt zeker ook veel mogelijkheden hierbuiten. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag in een sportmedisch adviescentrum of bij sportbonden of professionele sportclubs waarbij je zelfs samen kunt werken met sporters en topsporters en hun coaches. Als je in dit veld werkt beleef je veel sportieve hoogtepunten mee en zie je veel delen van de wereld.

 

Als sportarts richt je je over het algemeen niet op de diverse doelgroep die je vaak bij ziekenhuisspecialisten wel langs ziet komen. De doelgroep bestaat vooral uit mensen die bewegen en/of sporten als doel hebben, en gemotiveerd zijn om dit doel te kunnen bereiken, net als mensen die sporten en/of bewegen willen inzetten om een aandoening te voorkomen of herstel te bevorderen. Zo zie je niet alleen zieke patiënten maar ook verschillende type sporters die graag willen presteren. Een voordeel hiervan is dat de mensen die je behandelt bijna altijd wel gemotiveerd zijn om je adviezen of therapie op te volgen.

De kerntaken bestaan dan ook vooral uit diagnostiek, behandeling en evaluatie van blessures die aanwezig zijn bij sporten en/of door sporten begonnen zijn net als het verrichten van sportmedische onderzoeken op een advies aan sporters te kunnen geven. Ook is casemanagement bij chronisch zieke patiënten waarbij sporten als tool wordt ingezet een kerntaak van een sportarts. Zo zijn die lessen medische beeldvorming, statistiek en epidemiologie toch gelukkig niet voor niks geweest, want ook als sportarts kom je met biomechanische analyses, longfunctietesten, bloedanalyses, EMG-onderzoeken etc. in aanraking. Het salaris van een sportarts kan zoals bijna altijd heel erg variëren afhankelijk van waar je werkt maar een schatting is dat je in dienst van een instelling 70.000 tot 130.000 verdient bij een 45-urige werkweek dat op kan lopen tot 250.000 euro per jaar bruto als je zelfstandig bent.

Deze dingen klinken waarschijnlijk niet slecht, maar het is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Je moet in een brede doelgroep interesse hebben en je goed kunnen inleven. Ook is de competentie samenwerker als sportarts zeker belangrijk (ik hoor je denken, wat houdt die ook alweer in→ als je het aandurft, zie de uitleg op epass) omdat je samenwerkt met veel andere specialisten. Ook is het meegenomen als je houdt van reizen en geen heimwee hebt en ten slotte, natuurlijk, interesse in sport.

sportarts

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk:

https://www.msvpulse.nl/specialisme-in-de-spotlight-revalidatie-arts/