tamarJe hebt er vast wel ooit van gehoord of hebt het zelf ervaren: het is winter en je bent gewoon wat minder vrolijk, actief en hebt vooral zin om lekker thuis op de bank te zitten of in bed te liggen. Ook wel bekend als de winterdip.
De definitie van een winterdip is: ‘last hebben van een slecht humeur door korte dagen, dat het vroeg donker wordt of dat het kouder wordt. Dit zorgt er dan weer voor dat je minder vrolijk bent, moeilijk uit bed komt en je minder kan focussen op je werk.’


Melatonine

Melatonine wordt aangemaakt door de pijnappelklier in de hersenen. Het wordt aangemaakt als het donker is en regelt het slapen en waken: je wordt er slaperig en moe van. Als het de ochtend erna weer licht is, stopt de pijnappelklier met het aanmaken van melatonine en ben je overdag fit en wakker. In de winter is het echt langer donker en ook is het daglicht een stuk zwakker. Dit kan ervoor zorgen dat melatonine meer aangemaakt wordt. Hierdoor voel je je overdag slaperiger en vermoeider. Een teveel aan melatonine kan zelfs zorgen voor een somber gevoel.

Wat uit onderzoek is gebleken, is dat mensen die last hebben van een winterdepressie dezelfde hoeveelheid melatonine aanmaken als mensen zonder winterdepressie. Het verschil is alleen dat de mensen met depressie in de zomer een stuk minder melatonine aanmaken, waardoor ze in de winter juist relatief veel aanmaken.
De conclusie is dus dat je te weinig licht binnenkrijgt en daar somber van wordt. En gelukkig is dat heel makkelijk op te lossen: meer naar buiten gaan overdag en buitenlucht binnenkrijgen helpt enorm!


Lichttherapie

En als dat niet werkt kan je lichttherapie proberen. Dit houdt in dat je een aantal dagen achter elkaar driekwartier voor een speciale lamp gaat zitten met licht wat lijkt op daglicht. Dit heeft meestal na een week al effect. Je kan dit in een ziekenhuis doen, maar ook gewoon een lamp aanschaffen die daglicht een beetje na kan bootsen en zorgen dat het licht daarvan driekwartier per dag in je ogen schijnt. Voor arme studentjes als ons misschien een dure oplossing, maar gelukkig is naar buiten gaan het goedkopere alternatief.

Het zonnige zuiden

En als je geen zin hebt om een lamp te kopen, kan je natuurlijk ook nog een reisje naar een zonnige bestemming boeken. Voldoende licht, ontspanning en ook nog eens iets anders dan regen en kou. En als je ergens een goedkoop tripje kan vinden is dat waarschijnlijk net zo duur als een of andere fancy lamp die daglicht kan nabootsen.

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk:
https://www.msvpulse.nl/feit-of-fabel-sporten-goed-voor-je-concentratie/