10 must watches voor de geneeskundestudentnick

Bijna iedereen kent de series House, Scrubs en Grey’s Anatomy wel. Misschien was een van deze series wel de aanleiding van de keuze voor geneeskunde. Hoewel het leven van een geneeskunde student vooral erg druk is, kan er voor een goede film of serie toch altijd wel een plekje gevonden worden in de planning, vooral als je je medische kennis (als het goed is) erop los kunt laten. Misschien ken je een deel van deze 10 medische films en series al, maar er zullen zeker wel een paar tussen staan die je op je vrije dag of tijdens een college van je verkeerd gekozen keuzeblok kunt kijken. Heb je een abonnement op Netflix, dan is een groot deel makkelijk te zien, anders een goed idee als aanvulling op je verlanglijstje.

De Marathon (2012)

Deze Nederlandse film gaat over De Rotterdamse vrienden Gerard, Leo, Kees en Nico werken gebroederlijk samen in de garage van Gerard, maar de zaken gaan niet al te best. Het viertal komt op het lumineuze idee zich te laten sponsoren en mee te doen aan de marathon van Rotterdam om op die manier de garage van de ondergang te redden. Buiten sport focust deze film zich vooral op het overleven van een patiënt waarbij pas kanker is gediagnostiseerd en zijn worsteling om dit te accepteren.

The Good doctor (2017)

Dit is een nieuwere Amerikaanse medische serie die gaat over dr. Shaun Murphy (gespeeld door Freddie Highmore, ook wel bekend van Sjakie en de chocoladefabriek), een jonge neuro-chirurg met het savant-autismesyndroom die gaat werken in het fictieve St. Bonaventure Hospital in San Jose. Ondanks de sceptische houding van het personeel blijkt al snel dat dr. Murphy een aanwinst is voor het ziekenhuis, en bouwt een goede verstandhouding op met zijn collega’s. In deze serie kom je meer te weten over hoe dit zeldzame syndroom zich uit maar krijg je ook een beeld van alledaagse gebeurtenissen in het ziekenhuis en op de neurologische O.K.

The fisher king (1991)

Deze Amerikaanse film met Robin Williams is niet persé een medische film, wel speelt depressie en de hulp hierbij een hoofdrol. De hoofrolspelers is een arrogante New Yorkse radiopresentator Jack (Bridges) die een gestoorde, inbellende luisteraar uitdaagt, die zeven yuppies neerschiet. Geschokt stopt Jack met zijn werk, zet het op een zuipen, probeert zelfmoord te plegen, maar wordt daarvan weerhouden door de dakloze Parry (Williams), die hem bovendien opdraagt op zoek te gaan naar de Heilige Graal.

Simon (2004)

De tweede Nederlandse film van de lijst. Hierin zijn de laatste maanden van een terminale patiënt goed beschreven. Als de stoere hasjdealer Simon (Cees Geel) de verlegen homoseksueel Camiel (Marcel Hensema) na een auto-ongeluk naar de Eerste Hulp brengt, ontstaat een hechte vriendschap. Nadat de vriendschap tijdens een vakantie in Thailand ernstig op de proef is gesteld, verliezen de twee elkaar uit het oog. Veertien jaar later lopen ze elkaar weer toevallig tegen het lijf. Simon heeft dan inmiddels kanker en heeft nog maar enkele maanden te leven.

Biutiful (2010)

Deze film gaat over een manisch-depressieve man met een vrouw die leidt aan borderline. Later in de film krijgt de criminele hoofdrolspeler Urbal te kampen met een heftige medische ziekte en terminaal wordt. Het is een Mexicaans/Spaanse film waar criminaliteit en drama de hoofdrol speelt.

The Awakenings (1990)

Dit is een wat oudere, Amerikaanse film met weer Robin Williams en ook Robert de Niro als hoofdrolspelers. De film speelt zich af in 1969 en draait om Dr. Malcolm Sayer, een verlegen arts in een verpleeghuis waar veel patiënten verblijven die als gevolg van een epidemie van encephalitis lethargica in 1917-1928 in een catatonische toestand zijn geraakt. Er is geen uitzicht op genezing, maar Sayer hoopt deze mensen toch te kunnen helpen. Tijdens de film wordt er gefocust op psychiatrie en de moeilijke maar ook mooie momenten waar deze psychiater mee te maken krijgt.

One flew over the Cuckoo’s nest (1975)

De oudste film van deze lijst maar zeker niet de minste. Geïnspireerd op het gelijknamige boek van Ken Kesey gaat deze film over de herrieschopper Randle P. McMurphy (gespeeld door Jack Nicholson) die in een psychiatrische inrichting terechtkomt. Hij heeft zich opzettelijk als psychisch ziek voorgedaan in de hoop zijn gevangenisstraf comfortabeler te kunnen uitzitten. Daar vecht hij het autoritaire bewind van de zuster aan en komt achter duistere geheimen die op deze psychiatrische instelling verborgen zijn.

The Night shift (2014)

The Night Shift is een Amerikaanse medische dramaserie die vier seizoenen en 45 afleveringen lang is. De serie volgt de levens van de stafleden die werken in de late nachtploeg in de eerste hulp in het San Antonio Memorial Hospital, dit zijn zeker geen saaie nachtdiensten waar de koffie niet meer bij aan te slepen is maar er gebeurt van alles in. Een hoofdrolspeler kampt met het PTSS-syndroom, dit geeft een inzicht in leven met deze aandoening.

The Knick (2014)

Als je houdt van een serie met bloed, cocaïne, een zwartepietendiscussie en epische chirurgen die experimentele chirurgie uitoefenen in begin 1900, dan is The Knick een aanrader. The Knick volgt de werkzaamheden van de briljante dr. John Thackery en zijn collega dr. Algernon Edwards in een fictief ziekenhuis in New York. Deze serie geeft een beeld geeft van de samenleving van toen met alle ongemakken erbij: gebrekkige medische behandelingen, uitbraken van tuberculose, de segregatie en de vrije beschikbaarheid van cocaïne die allemaal een rol spelen in het ziekenhuis. Het drama staat bij deze serie centraal, al is er genoeg medische inhoud te zien. De serie duurt een uur per aflevering, dus als je het eerste seizoen wil bingewatchen bent je bijna binnen een dag klaar. Ideaal als je verder die week ook nog andere, minder belangrijke dingen wil doen. Zoals studeren.

9-1-1 (2018)

Dit is een Amerikaanse serie. Deze serie is niet persé medisch, maar focust zich wel op de hulpverleners van de spoeddienst in Amerika, zowel de brandweer, ambulance en politie. Er komen medische gevallen aan bod, maar het is vooral interessant als je in de intensive care of deze richting geïnteresseerd bent waar je in deze serie veel over te zien krijgt.