tamarIn ons drukke leven als geneeskundestudent hebben we veel verplichtingen: vergaderen met je commissie, naar je dispuut, je vrienden buiten je dispuut zien, toch nog maar even naar thuis thuis gaan en studeren natuurlijk. En als je dan eens eventjes een avondje niks hoeft te doen (of je gewoon aan het soggen bent) lonkt netflix. En stiekem vinden we het als dokters in spé leuk om dan ook iets medisch te kijken, om te zien hoe het er nu in het echt uitziet. Ook al weten we dat het waarschijnlijk niet helemaal klopt…

Grey’s anatomy
greysanatomy
De klassieker van alle medische series. Derek, Meredith, Alex. Ze komen in seizoen 1 aan als jonge naïeve chirurgen in opleiding totdat ze in seizoen 15 (!) volleerd arts zijn. Je leest het al: 15 seizoenen, dus daar ben je wel even zoet mee.
De serie gaat over het leven van Meredith Grey in het Seattle Grace hospital, waar ze een goede dokter probeert te worden met alle ups en downs die daarbij horen. En natuurlijk ook het nodige drama.
De serie speelt zich af op de afdeling chirurgie en ook vaak op de eerste hulp, waar de ingewikkeldste operaties moeten worden uitgevoerd.
De serie is grappig, leuk en ontroerend! Zeker een aanrader. En begin vooral niet met kijken net voordat je tentamen hebt, want dan gaat het gegarandeerd mis.
Aantal seizoenen: 15


Topdokters

topdoktersDit is een Nederlandse serie van 8 afleveringen. In elk van de afleveringen worden verschillende artsen uit verschillende ziekenhuizen die verschillende specialismen uitoefenen gevolgd. Er zijn bijvoorbeeld een bariatrisch chirurg, neurochirurg, kinder-endocrinoloog en een geriater. Zij vertellen allemaal hun verhaal over hoe ze hun leven als dokter vormgeven. Maar ook vertellen ze over hoe ze zijn als ze hun doktersjas uit hebben.
Wat mij is bijgebleven van deze serie is dat een klinisch geriater zei: ‘ik wilde altijd kinderarts worden, maar toen ik daar op de afdeling kwam dacht ik: dat is niks voor mij. Kinderen horen niet zo ziek te zijn, dit is te heftig voor mij.’
Dit is een wat serieuzere serie, maar zeker het kijken waard. Het geeft een goed kijkje in hoe het is als arts in een Nederlands ziekenhuis en hoe het er daar allemaal aan toe gaat.
Aantal seizoenen: 1

Code black
codeblackCode black lijkt qua opzet heel erg op Greys Anatomy, maar is minder drama en meer actie. Waar het ziekenhuis in Greys Anatomy heel wit en mooi is, is het ziekenhuis in Angels memorial dat niet. Waar in Greys Anatomy er veel aandacht aan ziekenhuisdrama wordt besteed, gaat het in Angels memorial een stuk meer over operaties en levens redden
Angels memorial is een ziekenhuis waar het meer dan 300 keer per jaar code zwart is op de spoedeisende hulp. Dat betekent dat er meer patiënten zijn dan middelen en mensen om ze te behandelen en dat er dus gefreestyled moet worden.
Een serie vol met actie, spoedoperaties en hectiek.
Aantal seizoenen: 3


The resident

residentThe resident gaat over dokters in het Chastain Park Memorial hospital. In deze serie wordt een internist in opleiding gevolgd: Conrad Hawkins. In zijn opleiding tot internist gebeuren veel dingen: hij wordt verliefd, leert hoe om te gaan met lastige medische problemen en krijgt te maken met de bureaucratie in het ziekenhuis. Ook komt hij erachter dat het werk in het ziekenhuis niet helemaal is wat hij zich ervan voorgesteld heeft.
Deze serie focust zich weer wat meer op het drama in en rondom het ziekenhuis, dus als je daar van houdt is dit zeker leuk om te kijken.
Deze serie is relatief nieuw en seizoen 3 is al bevestigd!
Aantal seizoenen: 2

The good doctor
good-doctorDeze serie gaat (weer) over een chirurg in opleiding. Maar in deze serie hebben ze er een interessante twist aan gegeven. Shaun Murphy, de hoofdpersoon, is namelijk autistisch. Hierdoor heeft hij het op communicatief vlak soms wat lastig. Hij is namelijk nogal direct tegen patiënten en ook tegen collega’s uit hij zich niet altijd even handig. Echter is hij wel enorm slim en kan de beste oplossingen vinden voor lastige problemen.
In de serie volg je Shaun als chirurg in opleiding, terwijl hij te maken krijgt met allerlei vooroordelen en competitie van de andere chirurgen in opleiding.
De serie is heel goed geschreven, waardoor je je enorm goed in kan leven in Shaun. De serie is een leuk kijkje in de ziekenhuiswereld, maar tegelijkertijd ook heel ontroerend.
Aantal seizoenen: 2

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk:
https://www.msvpulse.nl/boekaanbevelingen-voor-de-geneeskundestudent/