“Huh? Wat? Kerst is toch elk jaar gewoon op 25/26 december?” Ja klopt, maar voor de inkopen ligt dat net iets anders. Waar alle ouders met kinderen van de basisschoolleeftijd nog druk bezig zijn met Sinterklaas en het maken van surprises is een groot deel van “volwassen” Nederland al druk bezig met het aanschaffen van kerstversiering (1).

Het is de afgelopen weken al dusdanig veel geweest dat het zelfs het NOS-journaal heeft gehaald (2). De winkels spelen hier natuurlijk ook al heerlijk op in. De Intratuin heeft de uitstalling van kerst-dorpjes al naar voren gehaald en ook Bol.com geeft aan dat de verkoop van kerstbomen en -versiering al veel eerder en veel meer is dan vorig jaar dezelfde periode. De action geeft aan dat de mensen eerder en méér tegelijkertijd kopen door bewust winkelen en de Kruidvat gaat zelfs zo ver dat ze een reclame hebben: “Geen piek deze Kerst” (3).

Toch is er nog maar heel weinig duidelijk over hoe de kerstdagen er dit jaar uit gaan zien. Hoewel we net weer zitten in een versoepeling van de maatregelen, zijn de cijfers nog niet iets om over te juichen. Eén ding is zeker: met de Kerst zitten we nog lang niet terug op het niveau dat we met zijn allen uit eten kunnen en met vrienden en familie in grote getalen samen te kunnen dineren. Waarom zijn we ondanks deze deprimerende berichten toch al zo erg bezig met alles in orde krijgen?

Eigenlijk is dat geen vraag, maar een stelling. Juist omdat we deprimerende berichten krijgen zijn we eerder dan ooit bezig met de inkopen. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die vroeg hun kerstversiering ophangen heel gelukkig zijn (4). Volgens Britse psychoanalist Steve McKeown en psychotherapeut Amy Morin haal je met de kerstversiering ook jeugdherinneringen naar boven. Vroeg de feeststemming in huis halen zorgt dus voor een lange periode aan gelukkige momenten in je gedachten. Ook psychologe Debora Serani steunt de stelling (5). Volgens haar heeft het te maken met het feit dat “het zorgt voor een neurologische verandering in je brein waar je gelukkig van wordt.” Want, zo stelt zij: “Alles wat je even uit je normale routine haalt, prikkelt je zintuigen.” Ook steunt zij de theorie van McKeown en Morin. Zij voegt daar nog aan toe dat chromotherapie (de kleuren van de lichtjes) onze gelukshormonen stimuleren en zo zorgen voor meer energie en een blijer gevoel.

Of ik zelf de boom al heb staan? Jazeker, die staat al dik 2 weken. Ik zat zo diep in de deadlines van 2.2 dat ik helemaal gek werd. Ik had al een maand constante hoofdpijn van de stress en was er helemaal klaar mee. En misschien is het nog niet biomedisch uit te leggen, maar die hoofdpijn was weg, 1 dag na het neerzetten van mijn boom. En zelfs al is het een placebo, wat dan nog? Het werkt, en dat is het belangrijkste! Dus zit je in die sleur? Voel je je niet helemaal lekker? Roep je huisgenoten op om een avondje gezellig het huis te versieren. Wel nog een tip van de Intratuin: 

“Zet je boom eerst nog even twee weken buiten, want anders kun je net voor Kerst weer een nieuwe boom kopen.” (al is dit natuurlijk vooral van toepassing op echte bomen.)

——————————-

Bronnen:

1. Gelderlander. Het is vroeger kerst dan ooit dit jaar: ‘Klanten maken het thuis eerder gezellig’. [Online]. Available from: https://www.gelderlander.nl/wijchen/het-is-vroeger-kerst-dan-ooit-dit-jaar-klanten-maken-het-thuis-eerder-gezellig~acca730c/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F [Accessed 21 November 2020].

2. Nos. We willen nu al de gezelligheid, maar duidelijkheid over feestdagen is er nog niet. [Online]. Available from: https://nos.nl/artikel/2356874-we-willen-nu-al-de-gezelligheid-maar-duidelijkheid-over-feestdagen-is-er-nog-niet.html [Accessed 21 November 2020].

3. Ad. Kruidvat roept op tot vroege sinterklaas- en kerstinkopen. [Online]. Available from: https://www.ad.nl/ad-werkt/kruidvat-roept-op-tot-vroege-sinterklaas-en-kerstinkopen~ada53e50/ [Accessed 21 November 2020].

4. Rtl nieuws. Mensen die vroeg kerstversiering ophangen blijken gelukkiger te zijn. [Online]. Available from: https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/wonen/artikel/5163910/mensen-die-vroeg-kerstversiering-ophangen-blijken-gelukkiger-te#:~:text=Uit%20onderzoek%20blijkt%20namelijk%20dat,kerstversiering%20ophangen%20heel%20gelukkig%20zijn.&text=Het%20ophangen%20van%20de%20kerstversiering,dus%20gelukkige%20momenten%20naar%20boven. [Accessed 21 November 2020].

5. Ad. Psychologen: Zet gerust al een kerstboom neer, het maakt je gelukkiger. [Online]. Available from: https://www.ad.nl/wonen/psychologen-zet-gerust-al-een-kerstboom-neer-het-maakt-je-gelukkiger~acaeb4b0/ [Accessed 21 November 2020].

Misschien ook interessant!