Je smartphone als wapen tegen kanker

portret2Mocht je na het lezen van de titel denken dat je een kant-en-klaar lijstje met onderzoeken voor je neus zal krijgen waar je je bij kunt inschrijven, dan is dit niet het artikel dat je moet lezen. Je kunt dan beter kijken op studentresearch.nl of gewoon rechtstreeks artsen mailen om ergens tussen te komen.

 

Waar dit artikel wel op focust, is hoe je bij kunt dragen aan wereldwijde onderzoeken, terwijl  je ligt te slapen. Het mooiste is: je hoeft er zelf helemaal niks voor te doen. De gemiddelde student zit gedurende de dag natuurlijk met zakcomputers, waar je 40 jaar geleden u tegen zou zeggen, vlijtig te studeren. Maar ’s nachts, wanneer onze ogen even kunnen ontspannen van de gigantische bom aan blauw licht, de melatonine levels eindelijk weer op peil zijn, staat onze eigen persoonlijke computer op een laag pitje. Onze andere computer in zakformaat, weliswaar de niet biologische, staat ook op stil. Dat terwijl deze geen nood heeft aan rust. Verspild computer vermogen dus, dit had ook ingezet kunnen worden voor iets anders.

 

In Nederland kunnen onderzoeken worden uitgevoerd op de Cartesius, de nationale super computer. Om niet direct te teveel de diepte in te gaan, heeft deze supercomputer het vermogen om gigantische hoeveelheden complexe vergelijkingen uit te rekenen: meer dan 1 biljard (1 000 000 000 000) per seconde. Deze rekenkracht kan dan eventueel ingezet worden voor onderzoeken naar klimaatverandering, schone energie, watermanagement, geluidshinder en medische behandelingen. Voornamelijk op dat laatste gaan we dieper in.

 

Bijvoorbeeld voor kanker onderzoek is het belangrijk om berekeningen uit te voeren op moleculair niveau. Omdat kanker een ziekte is waarvoor eigenlijk niet een medicijn per genoom kan worden ontwikkeld, worden supercomputers ingezet om stap voor stap op zoek te gaan naar ‘algemene’ medicatie. Zo worden er onder andere al bestaande middelen getest, al zij het virtueel, op verschillende types van kanker. Dit onderzoek kan niet snel genoeg gaan, en elke berekening die eerder/sneller uitgevoerd kan worden is meer dan welkom.

 

Dan komen we nu terug op het verspilde vermogen van smartphones die ’s nachts aan de opladers hangen en hun potentiele rekenkracht niet gebruiken. De smartphone ligt gewoon stil. Stel dat dat vermogen nu wel werd benut? Wat als we die rekenkracht zouden inzetten voor een bijdrage aan een onderzoek? Al zei het voor slechts een berekening, elke berekening die wordt uitgevoerd, versnelt het gehele onderzoek. En wat als al die miljoenen smartphones, die in de nacht op de nachtkastjes liggen te niksen, wat als die nu allemaal verbonden zouden worden als een netwerk tot een supercomputer? Dan kunnen vele onderzoeken versneld worden.

 

Hier komt DreamLab om de hoek, want dit is exact wat men probeert te bereiken met deze app. Berekening voor berekening lost je smartphone formules op die het door jou gekozen onderzoek verder helpen. Momenteel lopen er verschillende projecten die bijdragen aan genetisch onderzoek en kanker onderzoek (borstkanker, colorectaal kanker en etc.). Wanneer je het onderzoek hebt gekozen waar je aan bij wilt dragen, hoef je enkel nog je telefoon in het stopcontact te steken en op start te duwen. That’s it, draai je lekker om, trek die deken nog wat omhoog, en terwijl je slaapt draagt jou kleine supercomputer bij aan onderzoek.

Download de app hier om een steentje bij te dragen aan onderzoek: https://www.vodafone.co.uk/dreamlab/