Het WESP-verhaal van Lotte Veldhuizen

De afgelopen 18 weken heb ik mijn WESP gedaan bij de Huisartsengeneeskunde. Ik heb gekozen voor een onderzoek bij dit vakgebied, omdat ik tijdens mijn sollicitatiegesprek hier het beste gevoel bij had. Het gesprek met mijn begeleider voelde fijn en vertrouwt en het onderzoek sprak mij erg aan. 

Ik heb een kwalitatief onderzoek gedaan naar e-meedenkconsulten aangevraagd door huisartsen. Huisartsen lopen wel vaker tegen vragen aan van patienten die ze niet goed kunnen beantwoorden. Meestal gaat dit over diagnostiek of behandeling van een patient. Huisartsen kunnen met een e-meedenkconsult deze vragen stellen aan een specialist via zorgdomein en krijgen binnen 2 werkdagen een antwoord. Voor mijn onderzoek heb ik 15 huisartsen geïnterviewd en deze interviews geanalyseerd, waarbij ik mij met name heb gefocust op het effect van e-meedenkconsulten op patientenzorg

Tijdens mijn onderzoek ben ik erg vrijgelaten door mijn begeleiders. Ik mocht zelf mijn onderzoeksvraag opstellen en een opzet maken. Waar nodig kreeg ik de juiste begeleiding, maar ik vond het ook heel fijn dat ik zelf de onderzoekswereld van de geneeskunde kon ontdekken. Daarnaast is er voor mij ook nog de mogelijkheid om dit onderzoek uiteindelijk te publiceren. Altijd leuk om jezelf te kunnen opzoeken en citeren op Pubmed ;)!

Voor mij is de WESP-periode niet helemaal geworden van wat ik ervan had verwacht. Dit komt natuurlijk met name door COVID-19. Normaal kom je bij de huisartsgeneeskunde in het ‘Wespennest’ terecht, maar helaas heb ik nu met name vanuit thuis moeten werken. 

Desondanks heb ik een leuke tijd gehad, met name dankzij mijn begeleiders. Zij drongen er bij mij ook echt op aan om gedurende de kerstvakantie mijn laptop dicht te houden en te genieten van mijn vakantie. Wat ik natuurlijk als eigenwijze coassistent niet heb gedaan :)

Als tip voor toekomstige WESPers zou ik vooral meegeven om het onderzoek te kiezen wat je het leukste lijkt. 18 weken zijn heel lang wanneer je iets doet wat je niet leuk vindt. Kies ook vooral niet voor een onderzoek waar je tijdens het sollicitatiegesprek geen fijn gevoel bij hebt, een goede band met de begeleider is namelijk heel belangrijk. Ook al beloven ze een publicatie van een artikel; ik denk dat het belangrijkste is dat je ‘happy’ bent gedurende de 18 weken.