Hoewel vooral een traditie in de VS wordt Halloween toch ook in Nederland steeds groter. Onder een grote groep jongeren groeit eind zomer (en anders uiterlijk begin oktober) de grote vraag: “Hoe moet ik mij dit jaar nu weer verkleden?” Geen zorgen, ik heb voor jullie de 10 beste medische outfits op een rijtje gezet! Mis je er 1 of ben je het niet met mij eens over de volgorde? Mij nie bellen, ieder zijn eigen mening. 😉

10 Mondmasker

.

Laten we vooral de olifant in de kamer eruit pikken: zet een mondmasker op en je bent good to go. Wat je verder ook aan hebt, het maakt niet meer uit aangezien iedereen je CanMed “gezondheidsbevorderaar” snapt als je de maatregelen en adviezen volgt! 

Voordeel: Het is heel makkelijk geregeld.

Nadeel: met de huidige stand van zaken kan het zijn dat je niet de enige bent met een mondmasker en dan val je niet echt op.

9 Arts

Als we dan toch bezig zijn kunnen we net zo goed deze cliché er nog bij pakken. Regel een witte jas, pak je stethoscoop erbij en je ziet er al bijna uit als een professional. Natuurlijk kun je deze outfit een beetje spicen door er een zombie-uitvoering van te maken, maar kijk uit, niet al het nepbloed is makkelijk uitwasbaar! Met je reflexhamer en pupillampje op zak durft niemand meer voor te dringen voor een drankje. 

Voordeel: Je kan fancy doen met je materialen.

Nadeel: Deze outfit is niet zonder risico, kijk uit dat je je medisch materiaal niet verliest, dat zou erg zonde zijn.

8 Sjamaan

Uiteraard valt dit een beetje in hetzelfde straatje als nummer 9, maar dan leuk aangepast met alternatieve kleding en eventueel een toevoeging van schmink. Denk bij deze outfit ook creatief na over je materiaal. Waarmee zou je op een kniepees kunnen hameren zonder deze per ongeluk door te snijden ipv met een speciale hamer? Waarmee zou je de pupillen kunnen laten verkleinen zonder daadwerkelijk elektrisch licht? 

Voordeel: Het is iets anders dan de standaard, maar nog steeds relatief makkelijk te verzamelen/maken.

Nadeel: Let op dat het wel met respect blijft. We willen immers niemand voor het hoofd stoten, zeker niet iemand die ons voor is gegaan in ons vak.

7 Ontsnapt uit een inrichting

Royalty-Free photo: Woman wearing white crew-neck shirt | PickPik

Dit is een outfit waar je heel veel verschillende kanten mee op kan. Verzin voor jezelf een verhaal! Wat is de reden dat je was opgenomen? Waarom ben je ontsnapt en hoe? Hoe zorg je ervoor dat ze je niet op komen halen? Een voorbeeld zou kunnen zijn: Opgenomen omdat je je partner vermoord hebt in een psychose omdat hij/zij/die vreemd ging. Ontsnapt door je haar te laten groeien en er een wurgtouw van te maken. Je hebt de kettingzaag uit het schuurtje meegenomen en vermoord iedereen die je ziet zodat niemand je kan uitleveren!

Voordeel: Je kan het zeer eng maken en bent geoorloofd mensen te laten schrikken.

Nadeel: Kijk uit dat je niet wordt opgepakt door de handhaving vanwege wapenbezit, dat zou toch een nadelige wending van de avond zijn.

6 Ziekte

Ook hiervoor geldt dat je er heel veel mee kan. Ik bedoel, kom op, je bent een geneeskundestudent, je kan vast wel iets bedenken waar fysieke symptomen van zijn! Teken met de lippenstift van je moeder waterpokken op je zichtbare delen, of koop bij de dichtstbijzijnde carnavalswinkel wat vloeibare latex en doe alsof je enorme zwellingen hebt!

Voordeel: Niemand zal in je buurt durven komen dus met 1,5 meter moet het goed zitten!

Nadeel: Als je iemand tegenkomt die daadwerkelijk last heeft van wat jij nadoet is het wel een beetje lullig…

5 Dr. Bibber

Iedereen kent dit klassieke spel wel, dus het is makkelijk herkenbaar. Hierdoor kan je er zo veel/weinig tijd in steken als je zelf wilt. Je zou kunnen stoppen bij simpelweg uitgeknipte vormen op je outfit spelden, maar voor de techneuten onder ons zou je er nog een heel elektrisch systeem omheen kunnen bouwen. Voor koppels is dit ook een goede optie, want deze kan je zeker ook samen doen! De een is dan het spel, de ander de deelnemer (uiteraard in personeelskledij).

Voordeel: Je kan jezelf in het centrum van de aandacht zetten door mensen uit te nodigen te spelen (of course in a very non-sexual way).

Nadeel: Iedereen zal denken dat Dr. Bibber het favoriete spel is van alle geneeskundige en dat is een stereotype dat wij niet nodig hebben.

4 Orgaan

Aangezien iedereen al in jaar 1 heeft geleerd welke organen wij hebben en waar die liggen in het lichaam lijkt dit een vrij simpele opdracht. Neem bijvoorbeeld het hart. Zorg dat je wat schoudervulling creëert in je rode outfit en sta met je voeten dicht bij elkaar. Kronkel vervolgens je armen in elkaar voor de aorta en a. pulmonalis en klaar is kees.

Voordeel: De huid is het grootste orgaan, je zou dus in theorie ook helemaal niet kunnen ver-/(aan-) kleden.

Nadeel: Het moet wel anatomisch correct zijn en zeer duidelijk anders gaat niemand je rode outfit snappen.

3 DIY surgeon

Afbeelding met speelgoed, klok

Automatisch gegenereerde beschrijving

Als een DIY surgeon heb je als het ware 2 outfits aan. Aan de voorkant draag je een “steriele” doek met daarin een gat. Het is vooral belangrijk dat je dat gat opvult met veel nepbloed en lekker veel structuur waaraan te zien is dat je de chirurg niet lekker bezig is. En die chirurg, dat ben jij zelf! Zorg ervoor dat het vanaf dorsaal lijkt alsof je een ander aan het opereren bent (hou bijvoorbeeld ook een scalpel vast). Als je je dan omdraait zullen mensen schrikken van de troep die je ervan gemaakt hebt!

Voordeel: Het is een mooie test of je chirurgie leuk vindt. Want als je jezelf niet zou durven opereren, waarom zou iemand anders jou dan wel als arts willen?

Nadeel: Als die foto’s uitlekken zal niemand je meer vertrouwen in de OK, doe dit dus alleen als je geen snijdend beroep ambieert.

2 Potje pillen

Als lid van 2 “creatieve” commissies van Pulse word ik zeer enthousiast van dit idee. Het is vrij simpel. Zoek een groot stuk karton en vorm die tot een buis waar jij in past. Zorg voor een stel bandjes voor over je schouders, schrijf een leuk etiket en draag een hoedje als dop! 

Nadeel: Voor wie zich niet rekent als creatief persoon kan dit vrij veel tijd gaan kosten…

1…

Esculaap! 

Voor wie de naam niet direct herkent, de esculaap is dus hét logo van de geneeskunst. De slang rond de staf staat voor heling vs dood. Het is een vrij makkelijke outfit, het enige wat je moet doen is bij de IKEA een knuffelslang kopen en die met spelden om je heen gewikkeld vastzetten. Meer is het niet!

Voordeel: Het is makkelijk, origineel en past 100% in mijn medische benadering.

Nadeel: Het is misschien niet voor iedereen direct duidelijk wat je bent, dus je zal het misschien wat vaker uit moeten leggen.

Maar: als je je goed inleest in het verhaal kan je er goede gesprekken mee beginnen. Zo kan je het ook over de andere associaties hebben (Asclepius + Cheiron of astrologie)

Ik hoop voldoende inspiratie gebracht te hebben met deze top 10. Mocht je 1 van deze outfits proberen, laat het vooral weten, ik ben zeer benieuwd naar jullie creaties! Wel een disclaimer: zie dit niet als aansporing om een Halloweenfeest te bezoeken met iedereen dicht op elkaar, verkleden is leuk, maar veiligheid nog steeds voorop!

Hele fijne Halloween allemaal en tot in The Afterlife!

Misschien ook interessant!