Dodelijkste virussen ter wereld: Rabiës

florisIn deze nieuwe rubriek zullen wij de dodelijkste ziektes ter wereld behandelen, zo leer je wellicht iets nieuws waarmee je indruk op je oom kan maken bij familiediners of net een puntje extra kan scoren op je VGT!

Wat is het?
Buiten de alom bekende virussen, zoals HIV, Hepatitis en Ebola, staat ook Rabiës, in de volksmond ook wel bekend als hondsdolheid, in de top 10 van meest dodelijkste virussen ter wereld. Om iedereen al meteen gerust te stellen: Rabiës komt in Nederland zelden voor en de gevallen die gerapporteerd zijn komen voor het overgrote merendeel uit het buitenland. Dat gezegd hebbende kunnen we eens gaan bekijken wat we weten over deze nare, virale jongen. Het virus, ook wel het Lyssavirus genoemd (afgeleid van het Griekse woord λύσσα (lyssa) wat vrij vertaald kan worden als razernij of woede), is een enkelstrengs RNA-virus met een envelop. Het virus kan zich verspreiden via het speeksel van zoogdieren, voornamelijk honden, vossen, katten, apen en vleermuizen. Tenzij je van plan was een flinke tongworstelwedstrijd met deze beesten te houden ben je in principe veilig van dit virus zolang je niet gebeten wordt. Echter is het soms moeilijk in te schatten of dieren hiermee besmet zijn; het staat immers niet op hun voorhoofd getatoeëerd. Daarmee wil ik zeggen dat sommige dieren drager zijn van het virus zonder zelf symptomen hiervan te ondervinden. Mocht je nu de pech hebben gehad dat het virus je lichaam inkomt dan is er stront aan de knikker. Het virus nestelt zich namelijk in spier- of zenuwcellen waar het zich gaat vermenigvuldigen. De trimeren aan de buitenkant van het membraan van het virus binden zich naar alle waarschijnlijkheid aan de acetylcholinereceptor. Middels pinocytose nestelt het virus zich in de cel in een endosoom. Verder is het virus neurotroop van aard, wat wil zeggen dat het zich richt op zenuwweefsel. Via de zenuwbanen klautert het virus als een ware parkour-expert zich omhoog naar het centrale zenuwstelsel en vanuit daar verspreid het naar andere organen.

Symptomen
Qua symptomen verschilt Rabiës niet veel van andere virussen; mensen hebben last van koorts, malaise, hoofdpijn en verminderde eetlust, eigenlijk hetzelfde als een student na een stapavond. Een interessant symptoom echter is dat bij het zien van water of pogingen tot het drinken ervan kan leiden tot spierkrampen in de slik- en ademhalingsspieren, waardoor mensen bang worden voor water. Daarom werd in het oude Engeland Rabiës ook wel hydrophobia genoemd (watervrees). Door het verlammen van de kaakspieren gaan besmetten individuen uiteindelijk ook kwijlen. Hierna ontstaan achtereenvolgens verlammingsverschijnselen, coma en uiteindelijk de dood. Wat Rabiës zijn beruchte status geeft is dat er wereldwijd maar enkele gevallen zijn gerapporteerd van mensen die Rabiës hebben overleefd.

Behandeling
Gelukkig is er ook licht aan de horizon en is Rabiës preventief uitstekend te behandelen met vaccinaties! Mocht nu het risico ontstaan dat je besmet bent moet je als de bliksem een post-expositie behandeling krijgen. Deze bestaat uit 5 vaccins met een antiserum. Wanneer je echter te laat bent met deze behandeling is er geen oplossing meer en zal je uiteindelijk overlijden…

En dat maakt Rabiës een van de dodelijkste virussen ter wereld!

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk..
https://www.msvpulse.nl/students-that-need-help/