nickNiet alleen bij mensen met een allergie kan voeding meer slecht dan goed doen, er zijn nog meer voedingsmiddelen waarvan je het niet verwacht maar die toch een plaats in the deadliest verdienen. Naast rauwe kip, voedsel dat op de grond gevallen is en andere dingen die je achter uit het keuken kastje vist, kunnen deze voedingsmiddelen meer dan alleen wat buikkrampen veroorzaken.

 

1. Steenvruchten

Niet de vruchten zelf maar de pitten van kersen, abrikozen nectarines en perziken bevatten veel van de giftige stof cyanide. Je hebt natuurlijk weinig kans om zomaar een pit in te slikken, maar toch: 2 kapotte kersenpitten zijn al dodelijk.

 

2. Rabarber

Voor de mensen die nooit groenten en fruit van dichtbij zien, rabarber heeft een rode steel met grote groene bladeren en wordt vaker in zoete (na)gerechten gebruikt. De takken zijn natuurlijk gewoon eetbaar en kunnen goed voor nagerechten gebruikt worden, maar de bladeren dus niet. Deze bevatten oxaalzuur, dit komt voor in bleekwater, antiroest en andere chemische middelen. Het geeft een branderig gevoel in de mond, en bij grote hoeveelheden kan het zelf tot de dood leiden, wel moet je dan veel rabarber in huis halen: zo’ n 3-4 kilo kan voor de dood zorgen.

 

3. Solanine

Dit is een stof die vindt in groene aardappelen en aardappelen met uitlopers, dit is een pesiticide die erg giftig is. Ook hiervan zou je een hoop moeten eten: een halve kilo groene aardappelen is de letale dosis. Als je aan minder zit, kan je wel andere symptomen als braken en diarree verwachten. Ook is deze stof in de groene delen van paprika en tomaat te vinden, het is dus zeker wel aan te raden of deze delen er altijd vanaf te halen wanneer je je paprika of tomaat snijdt.

4. Paranoten

Dit zijn de enige noten die vreemd genoeg radioactief zijn, ze bevatten de stof radium. De hoeveelheid die ze bevatten is wel tot 1000 keer hoger dan andere voedingsmiddelen, maar nog te laag om echt schade toe te brengen. Ook bevatten deze noten seleen die tot vergiftiging kan leiden in een hoge dosis. Het zou schadelijk zijn bij een hogere inname dan 400 microgram, hier zit je al aan met zo’ n 5 noten, de hele zak leegeten als hij weer bij de Lidl in de aanbieding is, is dus toch niet zo’ n goed idee.

5. Tomaten

Zoals net al genoemd bevatten de groene delen en de bladeren van tomaten een giftige stof. Bij tomaten is dit tomateïne. Wanneer je dit rauw eet, is deze stof erg giftig. Meekoken in een gerecht kan wel, en zou zelfs een extra goede smaak geven aan je tomatengerecht. Ook de groene, onrijpe tomaten bevatten veel van deze stof.

6. Bittere amandelen

De normale amandelen die je eet zijn gelukkig niet bitter. Bittere amandelen worden vooral in zoete gerechten gebruikt en kom je dan ook niet gemakkelijk tegen. Wel wordt er soms een fout gemaakt bij sorteren en komt er een bittere amandel in de zak gewone amandelen terecht. Wanneer deze rauw gegeten wordt, krijg je een grote hoeveelheid cyanide binnen. Rond de 10 bittere amandelen kan al genoeg zijn om aan de letale dosis te komen.

7. Nootmuskaat

Misschien wel al bekend voor de avontuurlijken onder ons. Nootmuskaat bevat in een dosis van 5 gram voldoende van de stof myristicine om effecten te veroorzaken. Deze stof is een hallucinogeen en kan naast het zorgen voor misselijkheid, duizeligheid en andere malaiseklachten, ook zorgen voor hallucinaties, dit maakt het dus ook een dodelijke stof bij grote hoeveelheden.

 

8. Paddenstoelen

Een van de meest bekenden, maar toch sterven er meerdere mensen per jaar aan een vergiftiging door paddenstoelen. Niet iedereen weet welke paddenstoelen eetbaar of giftig zijn en blijkbaar krijgen er toch een aantal mensen per jaar zo’n honger in het bos dat ze de verkeerde paddenstoel uitkiezen. Bijvoorbeeld de knolamaniet is een groene paddenstoel die veel van de toxine alfa-amanitine bevat en hiermee zorgt voor het grote gedeelte van de doden na het eten van paddenstoelen.

9. Cashewnoten

Weer een notensoort op deze lijst. Je hoeft niet minder cashews te gaan eten na het lezen hiervan, maar het kan bij mensen die de noot verwerken voor een heftige vergiftiging zorgen. Cashewnoten groeien in een kleine vrucht met een schelpachtige structuur die onder een grotere ‘schijnvrucht’ hangt. Als je ‘rauwe cashews’ koopt in de winkel, zijn ze eigenlijk gestoomd en niet echt rauw. Dat is omdat rauwe cashews urushiol bevatten, dezelfde stof die in de gifsumak voorkomt. Het kan een heftige  (huid)reactie veroorzaken. Als je een bepaalde hoeveelheid urushiol binnenkrijgt, kan het dodelijk zijn.

 

10. Kogelvis

Kogelvis is het tweede meest giftige gewervelde dier ter wereld. Hoewel kogelvissen in de VS en Europa niet voorkomen, zien velen in Korea en Japan sommige delen van de vis als delicatessen. Bepaalde organen van de vis, zoals de lever, zijn echter extreem giftig en kunnen dodelijk zijn. Het gif in de vis, tetrodotoxine, kan gevoelloosheid, hoge bloeddruk en spierverlamming veroorzaken. Dit leidt tot de dood als de middenrifspieren verlamd raken, waardoor de ademhaling stopt. Veel mensen in Aziatische landen blijven toch de vis, die fugu genoemd wordt als hij gegeten wordt, gewoon eten.