michaelEr wordt tegenwoordig steeds meer verwacht van een geneeskundestudent. De druk wordt alsmaar groter en groter. Iedereen om je heen is bezig met CV-building: de een steekt veel tijd in commissiewerk, terwijl de ander zich vooral stort op wetenschappelijk onderzoek. Opleidingsplekken liggen niet voor het oprapen en elke kandidaat moet “bijzonder” zijn. En ook al ben je zo goed bezig dat je al je vrije tijd inricht met nuttige extracurriculaire activiteiten, moet je toch altijd in je achterhoofd houden dat er een Aziaat is die het veel beter doet dan jij. Al was ik niet meer van plan om nog een “bijzondere medicus” uitgave te schrijven, kon ik deze medicus niet links laten liggen. Ik heb het over Jonathan Kim.

Jonathan Kim heeft een heel bijzonder verhaal. Hij begon zijn loopbaan als Navy SEAL. Na het doorlopen van de slopende 2-jarige training/opleiding tot Navy SEAL werd hij uitgezonden naar Irak, als lid van Navy SEAL team 3. Daar werd hij ingezet als sluipschutter, veldmedicus en navigator. Hij nam in totaal deel aan meer dan 100 missies en werd beloond met een Silver & Bronze Star. Maar daarmee kon hij natuurlijk niet aankomen bij een familiediner. Hij zocht naar meer uitdaging in zijn leven.
Kim besloot om wiskunde te gaan studeren aan de universiteit van San Diego. Daar studeerde hij summa cum laude af en werd hij toegelaten voor Harvard Medical School. Uiteraard een van de beste medische universiteiten ter wereld. In 2016 studeerde hij af als arts (niet cum laude dus wel wat teleurstellend) en werd toegelaten voor de opleiding tot SEH-arts.
Maar dokter Kim was nog steeds niet tevreden met zijn carrière. Hij miste nog steeds uitdaging en schreef zich in voor de selectie tot astronaut. Van de 18.000 inschrijvingen voor de selectie waren er slechts 12 plekken. Van zulke statistieken lag dokter Kim echter niet wakker. Hij is op zijn sloffen door de selectie heen gekomen en rond augustus 2019 zal hij officieel astronaut zijn, wachtend op zijn eerste missies in de ruimte.

Ik hoop dat dokter/Navy SEAL/astronaut Kim inmiddels wel tevreden is met hetgeen hij bereikt heeft en dat hij voorlopig geen carrière switch meer zal overwegen. Wat wel zeker is, is dat wat deze man bereikt heeft vrijwel onmenselijk is. Het is al moeilijk om één van die drie dingen te bereiken, laat staan alle drie. En dat allemaal ook nog voor zijn 35’ste. Maar dokter/Navy SEAL/astronaut Kim kenende zal hij voor meer gaan. We weten nooit voor welke professie hij nu zal kiezen. Wellicht wordt hij over paar jaar CEO van een multinational? Of wellicht is hij het antwoord op de malaise die nu het Amerikaanse politieke klimaat overheerst? “Vote for Jonathan Kim 2020”? Mijn stem zou hij in ieder geval wel krijgen. Alleen al omdat hij een baas is.

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk:
https://www.msvpulse.nl/dr-mae-jemison-eerste-afro-amerikaanse-vrouw-in-de-ruimte/