nickIedereen heeft natuurlijk wel eens een artikel langs zien komen over geld besparen zoals tips bij boodschappen doen of investeren in een of ander fonds… toch staan studenten er niet bekend om, om veel geld te hebben en makkelijk iets leuks te kunnen kopen zonder meteen het weekend terug te moeten komen om wat centen bij je ouders los te krijgen. Hier dus een paar tips die je misschien wel eens langs hebt zien komen, misschien ook niet, maar die zeker handig kunnen zijn om wat geld over te houden op het eind van de maand om toch te kunnen kopen of doen wat je graag wil.

Student-proof boodschappen doen:

Met boodschappen doen zijn er een hoop manieren om geld te besparen. Ten eerste, als je boodschappen gaat doen op een lege maag koop je bijna altijd meer dan je nodig hebt.. eet iets van tevoren of kijk het kaasmeisje van de Appie nog eens extra lief aan of je toch nog een paar extra kaasblokjes mag om de honger te stillen. Ook is betalen met cash geld een stuk beter dan met je pinpas, zo heb je een beter overzicht over hoeveel je uitgegeven hebt, en hoeveel je nog over hebt zodat je er niet op het eind van de maand pas achter komt dat je saldo in het rood staat. Misschien niet het leukste werk, maar folders bekijken om aanbiedingen te checken kan ook een hele hoop besparen. Als het je lukt om een uur geconcentreerd in een Prometheus atlas te lezen, dan moet dit ook geen probleem zijn, toch? Als je een nee-nee of nee-ja sticker hebt is een app met alle folders een oplossing. Bijvoorbeeld de “ reclamefolders” app, waarbij je al je aanbiedingen in een lijst op kunt slaan en dan alleen maar de lijst hoeft te openen om te checken waar wat in de aanbieding was. Ten slotte is een boodschappenlijstje maken als je boodschappen gaat doen een andere oplossing wanneer je altijd met teveel en te dure spullen thuiskomt, zo houd je je sneller aan de dingen die je nodig hebt in plaats van die zakken chips, chocola etc. toch maar in je mandje te stoppen.

Spaar

Het ligt misschien erg voor de hand, maar sparen kan op heel veel manieren en is erg handig om toch iets extra’s over te houden op het eind van de maand om dat ene ding te kunnen kopen of doen. Je kunt old-school een varkentje kopen en die kapotslaan als je het geld nodig hebt. Ook zijn er makkelijkere manieren zoals: Saldosparen waarbij je elke maand een klein bedrag weglegt, een functie van de ABN-AMRO waar je een bedrag weglegt per moment dat je pint, of waarbij elk bedrag afgerond wordt en het bedrag achter de komma naar je spaarrekening gaat.

Deel
Natuurlijk zijn grootverpakkingen in verhouding een stuk goedkoper dan 1persoonsverpakkingen.. alleen is niet echt lekker om de hele week hetzelfde te eten wanneer je net een grootverpakking gehaald hebt die op moet. Koken voor meerdere mensen en samen eten is dan de oplossing, niet alleen veel gezelliger dan alleen eten, ook een stuk goedkoper. Ook als je in een restaurant gaat eten is delen geen slecht idee. Bijvoorbeeld dat ene nagerecht waar je eigenlijk geen plaats meer voor hebt, toch besteld maar dan niet op krijgt. Als je dit deelt, betaal je niet alleen de helft, ook wordt er minder verspild.
Zet je telefoon vol met kortingapps
Vandaag de dag staat de hele appstore of play-store wel vol met apps waarmee je op de een of andere manier ergens korting kunt krijgen. Dit zijn spaarprogramma’s, studentenkortingen, weekenddeals en veel meer. Een paar aanraders zijn: Pepper, Eurosparen, Tessa, To good to go en spaarprogramma’s van bagels en beans, subway etc.

Track je uitgaven en inkomsten
Maak een uitgaven/inkomsten doel en houd bij of je dit haalt. Om alles te tellen en old-school met pen en papier op te gaan schrijven waar je op het eind van de maand op uitgekomen bent, is voor niemand leuk. Gelukkig zijn ook hier wat handige apps voor, waar je meerdere accounts op kunt zetten, cash en pin kunt vergelijken en doelen kunt maken qua uitgaven en inkomsten.

Ben student
Wanneer je er op gaat letten, merk je pas op hoeveel plaatsen korting geven aan studenten. Als je je UM pas bij je hebt, krijg je snel 10 tot 25 % korting op alledaagse uitgaven. De bekendste is de Knaek app, zeker een aanrader als je vaak buiten de deur wat eet, maar ook de apps Spotify en Headspace, hebben kortingsabonnementen speciaal voor studenten. Ook krijg je studentkorting bij Ivizi, Pathé en Ben. Even je bewijs van inschrijving uploaden of je studentenkaart laten zien en je bent tot wel de helft goedkoper uit!

Drink water maar bespaar op plastic
Vaker water drinken is een heel makkelijke manier om te besparen en tegelijk ook op je gezondheid te letten, zo is niet alleen de tandarts meer tevreden als je op controle komt, ook houd je meer geld in je beurs. Als je nu echt wil besparen hierop: koop een goede waterfles of Dopper. Niet alleen beter voor het milieu, ook voor je gezondheid en je beurs is dit geen slecht idee.

Doe gezond

Niet alleen handig als arts later, ook je beurs kan blij worden als je swapt naar die gezondere optie. Als je die grote Starbucks koffie of grote latte met slagroom skipt maar je eigen gevulde koffiemok van thuis meeneemt bespaar je geld en een hoop suiker. Ter vergelijking: een pot oploskoffie waar zo’n 100 kopjes uit komen, is vaak even duur als een grote Starbucks met slagroom en siroop. Minder frisdrank halen (zie punt 7), of een keer dat luxe stuk vlees weglaten bij je avondeten is ook goed voor je beurs, milieu en gezondheid. Ook investeren in een broodbakmachine en je eigen brood meenemen naar uni in plaats van dat dure broodje in de kantine kan je zeker 200 euro per jaar besparen als je een broodeter bent, en als extra voordeel, je hoeft niet flink te investeren in luchtverfrissers voor op je kamer wanneer je hele kamer naar de geur van versgebakken brood ruikt.

Ga op marktplaats

Iedereen heeft nog wel wat spullen die in een impuls zijn gekocht, nog prima te gebruiken zijn maar ergens achter in de kast beland zijn. Als je dit op marktplaats zet voor een paar euro heb je weer makkelijk wat opgeruimd en wat centjes verdiend.

Steun de onderzoekers

In de hele faculteit hangen flyers op om proefpersonen voor wetenschappelijk onderzoek bij elkaar te krijgen. Vooral wanneer je een paar tussenuren hebt of even niets te doen, is dit makkelijk verdiend! Ook is het vaak best interessant en leer je er nog wat van. Soms krijg je in VVV bonnen betaald, soms in geld en loopt de vergoeding wel op tot een paar honderd euro.

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk..
https://www.msvpulse.nl/ongemakkelijke-momenten-tijdens-een-onderwijsgroep/