Alles dat je moet weten over de overgangsregeling (BA-GEN)

(Disclaimer: dit is GEEN pleidooi dat je moet stoppen met proberen al je studiepunten dit jaar te halen!)

Oh, 5 april, ik herinner het me alsof het nog maar 2 maanden terug was. Het was de eerste dag van 2.5 (1.5 voor jaar één), maar het was ook de dag dat ik begon af te tellen naar de zomervakantie. Nog maar 13 weken en ik zou weer een jaar hebben overleefd. Tenminste, als ik al mijn examens en verslagen in één keer zou halen. Maar wat zou er gebeuren als dat niet zou lukken? En wat zouden (met goeie ouwe tante ‘Rona in gedachten) de consequenties zijn?

Als eerst de eerstejaars studenten. Op 8 april is er een announcement geplaatst met de overgangsregeling voor dit academische jaar. Die begon met dat de VGT formatief gemaakt was, en daardoor maximaal 52/60 ECTS van jaar 1 behaald konden worden. De overgangsregeling is daarom aangepast naar “28 ECTS, waarvan minimaal 25 afkomstig van bloktentamens en een VGT-analyse in EPASS is verplicht.” Maar wat betekent dat nu concreet?

Voor een acht-weken-blok kan je 7 ECTS behalen, voor een vier-weken-blok 4. Om de benodigde 25 punten te halen moet je op zijn minst 3 grote blokken en 1 klein blok halen. Daarvoor geldt dan wel dat je 3 punten uit andere onderdelen moet halen, zoals skills of de portfolio beoordeling. Je zou ook de 4 grote blokken kunnen halen om de 28 punten te behalen.

Dan de tweedejaars studenten. In dezelfde announcement als jaar 1 stonden ook de overgangsregels voor jaar 2 naar 3. Dit is waar het ingewikkeld wordt, omdat ze ook na hebben moeten denken over de ECTS die wij nog missen van 1.4/1.5. Wel geldt opnieuw dat de VGT formatief was, waardoor wij maximaal 52 ECTS kunnen behalen dit jaar. De overgangsregeling is daarom aangepast naar “28 ECTS van jaar 2 en 60 van jaar 1. Als je 2.4 of 2.5 niet hebt gehaald is het 28 van jaar 2 en 53 van jaar 1. Als je 2.4 en 2.5 niet hebt gehaald is het 28 van jaar 2 en 46 van jaar 1. Een VGT-analyse in EPASS is verplicht.

De stabiele factor in dit verhaal is de 28 ECTS van jaar 2. Dit betekent dat je ofwel al je grote blokken kan halen, of 3 grote blokken en de 2 kleine. In tegenstelling tot jaar 1 staat er niet gespecificeerd hoeveel punten er uit bloktentamens moeten komen. Als gevolg kan je dus ook alle punten uit het portfolio (16) halen en dan nog 2 grote blokken.

Dan dus nog de ingewikkelde constructie van 2.4 en 2.5. Dit is specifiek alleen voor studenten die in 2020-2021 voor het eerst aan jaar 2 zijn begonnen, omdat alleen studenten uit deze categorie de punten missen van 1.4/1.5. Voor wie 2.4 of/en 2.5 niet heeft gehaald, houden ze in gedachten dat je dan de punten van jaar 1 ook nog niet hebt (2×7). Dit geeft de mogelijkheid om naar jaar 3 over te gaan met respectievelijk 53/46 ECTS van jaar 1.

Last but not least, jaar 3 studenten. Hiervoor is op 27 mei een announcement geplaatst. Voor doorstroom naar het masterprogramma is ook wat ademruimte gecreëerd. Niet zo veel als voor jaar 1 en 2, maar toch beter dan niks. In de announcement stond “Alle ECTS van jaar 1 en 2. 48/60 ECTS van jaar 3. Alle clusters van jaar 3 zijn succesvol afgesloten.” Een paar praktische punten: deficiënties van jaar 2 zijn weggewerkt in de clusters van jaar 3. De VGT in mei wordt gebruikt om te kijken of je de ECTS van VGT-jaar 2 behaald hebt.

Door al je clusters te halen zit je al op 40 ECTS. Als je de voortgangstoets (4) daarbij optelt ben je er al bijna. Als je dan nog maar 4 punten weet te halen uit je portfolio mag je al beginnen aan de master. De enige voorwaarden is dat je dan voor 1 januari 2022 de rest van de punten moet hebben behaald.

Nu dat allemaal duidelijk is, zijn hier een paar tips van studenten die ooit herkansingen hebben moeten doen.

  1. Begin op tijd met leren. Hoe langer je wacht, hoe dieper je moet graven naar kennis.
  2. Kijk naar de toekomst. Als je bijvoorbeeld 1.2 (Circulatie I) niet haalt, dan is het volgende hertentamen na 2.1 (Circulatie II), wat in je voordeel kan werken. Als je 1.1 (Groei I) niet haalt, is de volgende herkansing voor 2.2 (Groei II) wat in je nadeel kan werken.
  3. Als je meerdere hertentamens hebt, kijk dan welke ECTS je nodig hebt om voorwaardelijk door te stromen naar het volgend jaar. Het is misschien makkelijker om 1 of 2 tentamens nu te halen en de rest volgend jaar, dan allemaal in één keer.
  4. Denk na over de consequenties van het niet halen van een hertentamen. Alles wordt opgeteld bij de werkdruk van volgend jaar. Denk je dat je dat aan kan? Of voel je je misschien beter bij het eerste jaar opnieuw doen, zodat je, een jaar later, helemaal met een schone lei aan jaar 2 kan beginnen?

Maar vooral: Als je meerdere hertentamens hebt, ga praten met een studie adviseur. Die kunnen je helpen met het bepalen van een strategie die bij je past.

Hopelijk vonden jullie dit artikel behulpzaam. Ik wens jullie allen heel veel succes met de laatste loodjes en alvast een hele fijne zomer.

Misschien ook interessant!