17 januari 2022: de WESP van Britt Derks

Britt Derks is 5e-jaars geneeskundestudent en is momenteel bezig met het coschap neurowetenschappen. Naast de coschappen is ze ook bezig met een PhD-traject binnen de Kindergeneeskunde met als onderwerp galactosemie. Galactosemie is een metabole ziekte, waarbij patiënten problemen hebben met de afbraak van de suiker galactose. De huidige behandeling is een galactose beperkt dieet. Maar ondanks dit dieet ontwikkelt een groot deel van de patiënten complicaties gecentreerd in de hersenen, botten of vrouwelijke gonaden. Binnen de onderzoeksgroep doen ze zowel klinische als laboratorische onderzoeken. Hierbij maken ze gebruik van hun zebravismodel!

“In het 2e jaar van de bachelor geneeskunde heb ik het keuzeblok ‘Metabole ziekten binnen Kindergeneeskunde’ gevolgd. Ik vond de ziektebeelden zo interessant dat ik tijdens het 3e jaar van de bachelor naast de studie ook onderzoek ben gaan doen binnen deze vakgroep. Hier kon ik meehelpen aan een klinische studie.

Voor mij was het duidelijk dat ik de WESP bij deze vakgroep wilde volgen, omdat ik enorm geïnteresseerd ben in dit ziektebeeld. Ik vind metabole ziekten, en in het bijzonder galactosemie, een zeer interessant ziektebeeld, omdat er nog zoveel onbekend is, zoals: Waarom ontwikkelen patiënten toch nog complicaties terwijl zij een galactose beperkt dieet volgen? Waarom zit er zoveel spreiding in deze complicaties tussen verschillende patiënten? Hoe kunnen wij als zorgprofessionals maar ook als onderzoekers hier verandering in brengen?

Als WESP-student wordt er in samenspraak besproken op welk lopend project je je tijdens de WESP gaat richten. Doordat de projecten vaak al lopend zijn, kun je direct aan de slag met je WESP! Dit is als student erg prettig, omdat je zo het meeste uit je eigen WESP kunt halen. Ik kan een WESP bij de onderzoeksgroep metabole ziekten aanrader, omdat:

  • Galactosemie geen bekende ziekte is en het erg leerzaam is om hier meer over te weten te komen.
  • Het als beginnend zorgprofessional erg leerzaam is om meer te weten te komen over het optreden van complicaties ondanks dat de patiënt de huidige behandeling volgt.
  • Als student word je geheel in het onderzoeksteam opgenomen, met een prettige begeleiding. Ook is iedereen erg betrokken bij jouw werkzaamheden.
  • Afhankelijk van wat er mogelijk is en waar jij je prettig bij voelt, krijg je je eigen verantwoordelijkheden binnen het lopende project

Mocht je na dit lezen interesse hebben of vragen hebben, neem gerust contact met mij op: britt.derks@student.maastrichtuniversity.nl. ”