tamarWe studeren allemaal geneeskunde en daardoor kom je achter allemaal leuke weetjes en feitjes over het menselijk lichaam en ziektes. Leuk om te delen op een familieverjaardag of om bij je vrienden een lekker betweterige opmerking te maken. 

 

 1. Verkoudheid komt niet door kou, zoals veel mensen denken, maar door een virus natuurlijk. Dus als iemand weer eens tegen je zegt: ‘Kleed je goed aan, het is koud buiten en straks wordt je verkouden’ weten wij wel beter!
 2. Brandwonden door hete stoom en heet water zijn vaak erger dan die door frituurvet, doordat vetten en oliën een lagere warmtecapaciteit hebben en zich niet zo makkelijk over een groot oppervlak verspreiden.
 3. Diabetes mellitus zich ook in de urine uit, doordat er dan meer ketonen in de urine zitten, waardoor de urine zoet gaat ruiken.
 4. Het maagdenvlies (hymen) helemaal geen vlies is!
 5. Morfinepleisters heten dan wel morfinepleisters, maar eigenlijk is het werkzame medicijn wat erin zit gewoon fentanyl.
 6. Even door over die morfine. Morfine is vernoemd naar Morpheus, de Griekse god van slaap. Heel goed bedacht
 7. De totale lengte van de bloedvaten in het lichaam bevat is ongeveer 100.000 kilometer.
 8. Tot 1959 kwam Malaria nog gewoon voor in Nederland als een inheemse ziekte en pas in 1970 waren we pas helemaal malariavrij.
 9. Hoeveel procent van de hersenen bestaat uit water denk je? Nou dat is dus gewoon 80% en ja dat lijkt heel veel. Maar de rest van ons lichaam bestaat natuurlijk ook voor 70% uit water, dus dat is eigenlijk helemaal niet zo hoog. En die hersenen hebben natuurlijk een goed stootkussen nodig voor als ze ergens tegenaan knallen of snelle bewegingen maken.
 10. Baby’s tot 6 maanden kunnen tegelijk ademhalen en slikken omdat de larynx dan nog niet goed genoeg ontwikkeld is. Ook de knieschijven zijn bij baby’s nog niet ontwikkeld en zijn nog kraakbeenschijven op het moment dat ze geboren worden, waardoor ze heel lenig zijn en zo hun voet in hun mond kunnen doen.
 11. Je kunt jezelf niet kietelen, omdat je hersenen het gekietel dan als het ware kunnen voorspellen, waardoor je niet schrikt of de snelle aanrakingen. Als iemand anders jou kietelt, kunnen je hersenen niet goed voorspellen wat er gaat gebeuren, waardoor je wel reageert!
 12. Eigenlijk heb je een blinde vlek in je gezichtsveld, namelijk op de plek waar de oogzenuw zit. Natuurlijk compenseert je brein dit, waardoor je het normaal gesproken niet ziet. Behalve als je naar dit plaatje kijkt:
  image1
 13. Je lever kan weer aangroeien! Dit is het enige lichaamsdeel wat zich weer kan regenereren. Je kan tot 75% van je lever verliezen, waarna de lever zich herstelt in zijn volledige straat. Dit is wel alleen qua massa en qua functie, niet qua vorm. De lobben groeien niet terug.
 14. De grootste cel in het vrouwelijk lichaam? De eicel natuurlijk!