13 december 2021: Het vak van…

Sander de Rooy is sinds januari 2018 afgestudeerd als AVG. Sindsdien werkt hij bij Severinus in Veldhoven, een organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Wil je meer weten over zijn ervaringen als AVG? Lees dan vooral verder!

“Tijdens de basisopleiding ben ik toevalligerwijs in aanraking gekomen met het vak tijdens een snuffelstage. Gedurende de co-schappen werd mij duidelijk dat ik niet in het ziekenhuis wilde werken. De hierarchie en gebrek aan tijd voor de patiënten stonden mij niet aan. Huisartsgeneeskunde en psychiatrie stonden voor mij op één. Toen dacht ik terug aan de snuffelstage, waarbij deze twee vakgebieden mooi samen komen. Na een langer co-schap binnen de verstandelijke gehandicapte zorg heb ik de knoop doorgehakt.

Wat mij zo trekt in dit vak: de hele geneeskunde komt voorbij, ik heb tijd voor de patiënten, kan een band met ze aangaan, werk intensief samen met andere specialismes en werk dus niet solistisch. Bij de cliënten is namelijk vaak sprake van complexe multiproblematiek, zowel lichamelijk als psychisch. Samen met andere specialismes (huisarts, gedragskunde, fysiotherapie, logopedie) probeer je de zorg zo goed mogelijk vorm te geven. Je leert dus ook buiten je eigen vakgebied na te denken. Binnen de geneeskunde blijf je breed nadenken omdat alles voorbij kan komen.

De cliënten zijn puur: ze hebben het hart op de tong. Dat zorgt voor onverwachte situaties waarbij ik soms een schaterlach niet kan onderdrukken. Omdat het nog een relatief jong vak is, is er weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan. Dat gebeurt gelukkig steeds meer. Dat betekent echter ook dat het vak nog volop in ontwikkeling is, waarbij je als AVG nog de ruimte hebt om je vak naar eigen inzicht in te richten. Hierdoor moet je dus creatief en flexibel zijn!

Elke dag is anders in ons vak, de (mooie) ervaringen zijn talloos. We zijn echter nog steeds relatief onbekend bij onze collega’s. Daar moet verandering in komen. Recent wilde ik een patiënt insturen met de verdenking op een longembolie. Het betrof een 50-jarige man met een matig verstandelijke beperking (ontwikkelingsleeftijd van ongeveer 6 jaar). Toen ik de internist aan de lijn had, vertelde ik het verhaal. Toen ik aangaf dat het een man met een verstandelijke beperking betrof, was haar antwoord: “oh… dan zullen we maar niet meer teveel uit de kast halen”. Dit onderstreept het belang van ons vak. We moeten collega’s uitleggen wat een verstandelijke beperking inhoudt en opkomen voor de belangen van onze doelgroep.

De opleiding tot AVG is een driejarige opleiding, vergelijkbaar met die van de huisarts of specialist oudergeneeskunde. De opleiding kan alleen in Rotterdam gevolgd worden. Daar ga je éénmaal per week heen voor onderwijs. Het eerste en derde jaar van de opleiding doe je ervaring op binnen een instelling in je regio. Het tweede jaar bestaat uit stages die relevant zijn voor het vak. Hierbij kun je denken aan psychiatrie, revalidatiegeneeskunde of ouderengeneeskunde. Ook ervaring opdoen binnen een epilepsiecentrum is vereist.”

Wil je meer weten over het vak van een AVG, check dan de site van de NVAVG (www.nvavg.nl) of mail naar pr-commissie@nvavg.nl.