We herkennen het als geneeskundestudenten allemaal. Op een familiefeestje, bij een chill sessie met je niet-geneeskunde vrienden of gewoon door collega’s. Het bultje in de nek of de pijn in de arm. Wat moeten ze ermee? Soms is het natuurlijk hartstikke leuk, maar vaak heb ik ook gewoon geen enkel idee wat ik erop moet antwoorden. Dus daarom hier wat inspiratie over wat je wel kan zeggen. Succes niet gegarandeerd.

1. Daar heb ik helaas nog niks over gehad.

2. Ik denk dat je lijdt aan de paarse ziekte. Dan wordt je binnen een week knalpaars; huid, nagels, alles. Behalve je haar dan, dat wordt groen. 

3. ‘Ik moet even naar de wc’ 🡪 loopt weg

4. Als je er echt zoveel last van hebt, zou ik naar de huisarts gaan. 

5. Ik denkt dat als je daarmee uit een vliegtuig valt, je het dan niet overleeft. 

6. Ehh dat moet ik zelf toch ook echt even googelen. (Dat schrikt ze vast wel af. Maar als het doordrammers zijn zit je vast aan een potje googelen.)

7. Maar wat wel veel makkelijker is: verwijs ze zelf gewoon door naar thuisarts.nl

8. Bij klachten in een lichaamsdeel dat niet makkelijk te onderzoeken is (een knie bijvoorbeeld) zeg je: ‘Om het te onderzoeken moet je echt even je broek uittrekken’. Doen ze vast niet midden op de familieverjaardag. 

9. Of gewoon de eerlijkste: ‘Ik ben hier nu in mijn vrije tijd, dus vind je het erg als ik dan even niet over medische dingen na wil denken?’

10. Maar stiekem is het natuurlijk best wel leuk als mensen jou (als arts die nog in opleiding is) al zo serieus nemen en vertrouwen dat ze jou om medisch advies vragen. Dus geniet daar ook een beetje van en bedenk zelf hoe aardig het antwoord is wat je wil geven. 

Misschien ook interessant!