10 handige sites en apps voor de geneeskundemakker

In een tijdperk waar smartphones niet meer uit weg te denken zijn en technologie ons steeds meer te bieden heeft is er natuurlijk ook veel veranderd voor de geneeskunde. Niet langer hoeft alles in grote encyclopedieën te worden opgezocht; Wikipedia heeft onmiddellijk het antwoord. Even vergeten wat de juiste dosis omeprazol ook alweer was? Farmacotherapeutisch kompas haalt je uit de brand. Bij deze een lijstje met handige apps die wellicht onmisbaar zijn voor elke (geneeskunde)student!

Google Calendar/Apple Agenda
Ik heb het al een aantal keer in vorige stukken aangekaart, maar planning is gewoon ontzettend belangrijk. Nu zal elke normaal functionerende student iets van een agenda bijhouden, maar het fijne aan google calendar en apple agenda is dat ze alles synchroniseren op elk platform. Dat betekent dus dat je al je universiteitsuren kan zien in je persoonlijke agenda (sommige derdejaars moeten dit magische knopje op student portal nog ontdekken). Beloon je OCD met een mooie kleurcodering en je hebt je gehele leven in één swipe bij de hand.

Een task management system zoals ToDoIst of Wunderlist
Een app die feilloos aansluit bij een agenda-app is een task management app. Dit is het equivalent van een huiswerkplanner. Gooi al je taken hierin en je zult nooit meer vergeten wanneer deadlines zijn en wat je exact op welke dag moet doen. Wat nog handig is aan beide bovengenoemde opties, is dat ze ook subtaken laten toevoegen, bijvoorbeeld: p-scribe deadline is 17 januari maar op 10 januari schrijf ik de inleiding.

TRC/Farmacotherpeutisch kompas
Behoeft geen verdere uitleg, voor al je medicatiekennis on the go!

Sleepytime
Een van mijn favoriete apps. Wat deze app doet is het uitrekenen van je slaapcycli als je rond x tijdstip naar bed zou gaan of om x tijd moet opstaan hoe laat je dan naar bed zou moeten gaan. Daarna krijg je een mooi overzichtje hoeveel cycli je kan/zou moeten doorlopen voor een goede nachtrust. Ideaal wanneer er weer eens te diep in het glaasje gekeken wordt of als je weer 5 afleveringen op Netflix te veel hebt gekeken.

Anki (website) of Quizlet (app)
Menig geheugenspecialist zal betamen dat ‘spaced repitition’, ofwel intermitterende herhaling, de beste manier is om stof te onthouden. Flashcards apps als Anki of Quizlet lenen zich hier uitstekend voor. Je moet wel wat extra tijd willen vrijmaken om het handmatig in te vullen, maar dan kun je de rest van je studie met een paar knoppen weer een heel blok aan stof herhalen. Ook om anatomie te studeren is Anki supergeschikt! Dan zou ik deze link gebruiken: https://www.youtube.com/watch?v=X_y6wRH4EhI

Memoraid.nl

Mocht je nu te lui zijn om zelf anatomie flashcards te maken dan biedt memoraid.nl voor jou de oplossing. Dit initiatief van geneeskundestudenten is een ‘van studenten voor studenten’ platform waarop diverse anatomie-atlassen zijn ingescand. Je kan zelf kiezen wat voor overhoormethode je dan het fijnste vindt. Ideaal als je snel even nog wat moet herhalen voor tentamen!

Teachmeanatomy.info

Vooral in de vroegere jaren van de opleiding is deze website ideaal om een globaal en duidelijk overzicht van de anatomie van een bepaald orgaan of structuur te krijgen. Voor snijzaal is het wat te globaal, maar voor een snel overzicht is deze site heel erg wenselijk!

Radiologyassistant.nl

Moeite met het zien van aandoeningen op een röntgenfoto, CT- of MRI-scan? Of lukt het überhaupt niet om te zien welk orgaan nou welke is op een scan? Dan moet je radiologyassistant.nl eens proberen. Op deze handige site kun je per regio aanklikken wat je wilt inspecteren met bijbehorende uitleg erbij. Deze uitleg is wel in het Engels, maar dat moet voor de geneeskundestudent natuurlijk geen enkel probleem zijn 😉.

Myfitnesspal
Zoals een gezonde, voorbeeldige geneeskundestudent betaamd ben je natuurlijk mega woke over je voeding. Er is zover ik weet haast geen uitgebreidere database wat betreft voeding dan MyFitnessPal. Een zeer handige optie die erbij komt is dat je de streepjescode van haast elk product kunt scannen. Hoewel het schandalig is dat haast geen geneeskundestudent weet wat de dagelijkse innames zijn van eiwitten, koolhydraten en vetten is het misschien nog erger dat ook bijna niemand weet welke macronutriënten in welke producten zitten. Ook daar helpt deze app zeer goed bij!

Een habittracker zoals strides of habitbull
Mocht je nu echt een hardcore self improvement guru zijn en je dagelijkse taakjes goed bij wilt houden dan kun je een habit tracker app downloaden. Deze zijn bijvoorbeeld geschikt als je wil werken aan een nieuwe routine, zoals x aantal pagina’s lezen per dag, of misschien 8 glazen water drinken i.p.v. 15 bier.